Zbog duga blokiran 51 advokat

Dodajte komentar

Centralna banka (CBCG) blokirala je 51 advokatsku kancelariju zbog ukupnog duga od oko 820.000 eura, pokazuje poslednji spisak blokiranih preduzeća Centralne banke.

Najveći dužnik je advokatska kancelarija Aleksaidra Đurišića, koja je u blokadi 125 dana zbog duga od 454.364 eura. Slijedi advokatska kancelarija Dragana Đurasovića sa dugom od 78.167 eura, čiji su računi blokirani više od 11 godina. Na listi blokiranih se više od sedam godina nalazi i advokatska kancelarija Jovanke Mijanović, sa dugom od 48.257 eura.

Ranije je na osnovu podataka Poreske uprave objavljeno da je 1. juna 2017. godine najveći broj advokata u Crnoj Gori, njih 716, imao neizmirene poreske obaveze u ukupnoj vrednosti od 6.846.113 eura.

Oko 200 advokata je dugovalo preko 10.000 eura, a 514 ispod tog iznosa. Jedan broj advokata koji duguju porez podnio je zahtjev za reprogram poreskog duga. U takvim slučajevima pomjera se rok za plaćanje poreza bez kamate na 60 rata u kojima porez mora da se plati.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović saopštio je da danas u Crnoj Gori radi oko 1.000 advokata.

“Jedan broj njih iz opravdanih razloga nije u mogućnosti da ispunjava svoje poreske obaveze jer im je obim posla vrlo mali ili neznatan. Naravno, dozvoljavam mogućnost da ima i onih koji su nemarni i ne isplaćuju poreske obaveze iako imaju novčanih sredstava”, rekao je Begović.

On je dodao da će kao predstavnik Advokatske komore razgovarati sa predstavnicima Poreske uprave.

“Pokušaćemo da nađemo zajedničko rješenje kako bi se poreski dug smanjio. Mislim da je taj iznos od blizu sedam miliona poreskog duga sada mnogo manji, nakon stupanja na snagu reprograma poreskog duga, gdje je veliki broj advokata zaključio ugovore sa Poreskom upravom da na rate otpalate svoje poreske obaveze, a da im se kamata na te obaveze izbriše”, kazao je Begović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *