Njemačka dobija crno-crvenu vladu

Dodajte komentar

Stranke koje pregovaraju o formiranju njemačke vladajuće koalicije postigle su dogovor o velikoj koaliciji, prenosi u srijedu njemačka novinska agencija dpa.

Nakon maratonskog sastanka od 20 sati dogovoreno je da socijaldemokrati (SPD) zadrže ministarstvo rada i socijale, iako je bavarska Kršćanska socijalna unija (CSU), sestrinska stranka demokršćana (CDU) Angele Merkel, htjela taj resor.

SPD je zadržao i ministarstvo spoljnih poslova, ali i preuzeo ministarstvo finansija kojim je dosad vladao CDU, što je veliki dobitak za tu stranku, ocjenjuje dpa.

Konzervativni blok i socijaldemokrate sastali su se treći dan zaredom kako bi postigli dogovor nakon što im je preko vikenda istekao samonametnuti rok.

Njemačka kao najveća evropska ekonomija u političkoj je paralizi pet mjeseci nakon parlamentarnih izbora, što izaziva zabrinutost investitora i partnerskih zemalja oko mogućeg odgađanja donošenja važnih odluka potrebnih zbog pitanja poput odlaska Velike Britanije iz Evropske unije ili reforme eurozone, piše Reuters.

SPD, koji je vladao s konzervativnim blokom od 2013. godine, na izborima je zabilježio svoj najgori rezultat od Drugog svjetskog rata, te je bio u teškim pregovorima kako bi se kod CDU-a i CSU-a zauzeo za ustupke kojima će uvjeriti svojih 443 hiljade članova da pristanu na još jednu veliku koaliciju na stranačkom referendumu u martu.

Dvije strane su se u nedjelju dogovorile da će investirati više od dvije milijarde eura u društveno stanovanje do 2021., da će potrošiti 12 milijardi eura na proširenje mreže širokopojasnog interneta, te namijeniti oko 33 milijardi eura opšinama za razne projekte, uključujući pomoć za djecu.

Sporazumili su se i oko pitanja migracija, energetike i poljoprivrede, no ostale su dvije najteže tačke – zakon o radu i zdravstvo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *