Iran mjesečno u Rusiju izvozi 3 miliona barela nafte

Dodajte komentar

Iranski ministar za naftu Bijan Zanganeh, izjavio je 4. februara na konferenciji za medije, kako Iran mjesečno u Rusiju izvozi 3 miliona barela nafte u sklopu programa „nafta za robu“.

Pri tom je izjavio kako je „trgovanje iranskom naftom u zamjenu za oružje“ laž i da se Iran „time nikada nije bavio“.

Plaćanje za isporučenu naftu obavlja se u eurima, kazao je iranski ministar.

U maju 2017.g. Iran i Rusija su se dogovorili o isporukama iranske nafte u količini od 100 hiljada barela dnevno po programu „nafta u zamjenu za robe“. Ruski ministar energetike Aleksandar Novak, izjavio je, kako će se ta nafta izvoziti u druge države. Polovina sredstava od realizacije tog posla iskorištava se za iransku kupovinu ruskih roba i usluga.

Ova vijest samo potvrđuje kako dvije zemlje sve intenzivnije sarađuju, osim u političkoj, sigurnosnoj i vojnoj sferi (prije svega u odnosu na Siriju, regionalnu borbu protiv terorizma i izvoz ruskog oružja), i u sferi ekonomije, prije svega energetike. Na to ih primorava trenutno globalno i regionalno – bliskoistočno geopolitičko stanje i vrlo loši odnosi dviju država sa SAD-om. Intenzitet saradnje Rusije i Irana nesumnjivo će se povećavati, gotovo proporcionalno s jačanjem političkog i sankcijskog pritiska Washingtona na Moskvu i Teheran.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *