Najviša penzija u Crnoj Gori 1.141 eura, najniža 125

Dodajte komentar

Učešće novca iz opštih prihoda državnog budžeta kojima su finansirani izdaci po osnovu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja tokom prošle godine smanjeno je u poređenju sa 2016. godinom, za 5,72 odsto, kazao je u razgovoru za Vijesti, direktor Fonda PIO Dušan Perović.

Za potrebe Fonda PIO i isplate penzija prošle godine su bila potrebna 403 miliona, od čega je 301 milion obezbijeđen od uplata doprinosa za penzijsko osiguranje, a iz drugih prihoda državne kase dodato je još 102,15 miliona eura.

Perović je objasnio da je deficit Fonda PIO za godinu smanjen i prema posljednjim podacima iznosi 25,1 odsto.

On ističe da je prema preliminarnim podacima, za 2017. godinu iz opštih prihoda državnog budžeta izdvojeno je 102,15 miliona eura ili 25,10 odsto, koliko iznosi deficit Fonda PIO.

Kad je riječ o najvišim penzijama, po riječima Pejovića, shodno Zakonu o PIO, definisan je limitiranom vrijednosti ličnog koeficijenta osiguranika, koji ne može biti veći od četiri.

“Ovo znači da bi, na primjer, osiguranik koji ima limititiran koeficijent četiri i 40 godina penzijskog staža, nakon usklađivanja penzija u skladu sa propisanom metodologijom od 1. januara ove godine, primio penziju u iznosu od 1.141,46 eura”, objašnjava on.

Najniža penzija u Crnoj Gori, nakon usklađivanja penzija od 1. januara ove godine iznosi 125,63 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *