Elitni ekonomisti upozoravaju gradove da pruže otpor Amazonu

Dodajte komentar

Elitini ekonomisti imaju poruku za gradove koji se nadmeću za sledeće Amazonovo sjedište: što je mnogo, mnogo je!

Više od 600 uticajnih ekonomista, urbanista, pisaca i akademika potpisali su online peticiju pozivajući  gradove da ograniče porezne olakšice i druge podsticaje koje nude kako bi dovukli HQ2, dugoočekivano drugo sjevernoameričko sjedište Amazona. Online peticija, objavljena je 30. januara, i poziva lokalne čelnike da potpišu “uzajamni pakt koji nije agresivan”, a protiv “prekomjernih poreznih olakšica i direktnih novčanih podsticaja za novi štab Amazona”. Peticiju su potpisala velika imena, kao što su: Robert Putnam, Harvardov politički naučnik, Alan Krueger, bivši predsjednik Savjeta ekonomskih savjetnika Bijele kuće, u sazivu Baracka Obame.

Amazon je 18. januara najavio kratku listu potencijalnih 20 gradova za svoje drugo sjedište, nakon što je primio 238 ponude širom SAD-a, Kanade i Meksika. Mnogi gradovi ponudili su Amazonu značajne finansijske podsticaje. New Jersey, najavio je podsticaje od 7 milijardi dolara. Maryland, obećao je 3 milijarde dolara subvencija, plus 2 milijarde dolara za unaprjeđenje infrastrukture.

Joel Kotkin, potpisnik peticije i saradnik na urbanim studijama na Univerzitetu Chapman u Orange, Kalifornija rekao je da u ovoj situaciji imamo slučaj “beggar-thy” ekonomske teorije, gdje “svi na kraju postaju prosjaci” u odnosu na jednu državu, u ovom slučaju korporaciju.

Peticija upozorava da su “ovakvi porezi i podsticaji lokalnih samouprava za poslovanje često su potrošni i kontraproduktivni”. Kompanije su zapravo već odlučile gdje namjeravaju da lociraju sjedište ili fabriku, rekla je Amy Glasmeier, profesor na MIT-u i potpisnik peticije. “Lokacija će se vjerovatno birati na osnovu toga gdje direktor sjedišta želi da živi, prije nego na osnovu bilo kojeg drugog kriterijuma”, rekla je.

Takvi podsticaji su igra bez pobjednika za lokalne samouprave. “Oni preusmeravaju sredstva koja bi se mogla bolje iskoristiti za zaštitu javnih službi, kao što su škole, programi stanovanja, obuke za posao i prevoz, što bi bio efikasniji način za podsticanje ekonomskog razvoja”, navodi se u peticiji.

Najviše zabrinjavajuće je što, proces nadmetanja koji je stvorio Amazon, mogao bi postati nova norma za kompanije koje razmišljaju o tome gdje da lociraju svoja nova sjedišta ili dio svog posla. “Države su pod velikim političkim pritiskom kako bi budućim kompanijama pružile slične uslove slične onima koje su pružili kompanijama u prošlosti”, rekao je Tim Bartik, ekonomista Upjohn instituta za istraživanje zapošljavanja u Kalamazuu u Mičigenu.

Richard Florida, profesor na Rotman School of Management u Torontu, koji je organizovao peticiju, naglasio je da je peticija naslovljena na “izabrane zvaničnike i lidere zajednice” u odabranim potencijlanim gradovima, a ne na sam Amazon. Njegova nada je da će čak i mala grupa gradonačelnika i kreatora politike “pozvati primirje”, a odustati od ovakve igre i takmičenja za podnošenje ponuda koju je Amazon prouzrokovao.

“Ne mislim da će svih 20 gradonačelnka odustati”, rekla je Florida, “Ali mislim da ako to učine dva ili tri ili četiri ili pet, i to pravi veliku razliku.”

Izvor: Quartz; Prevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *