EK usvojila Strategiju za prijem zemalja Zapadnog Balkana

Dodajte komentar

Evropska komisija usvojila je danas u Strazburu konačan tekst strategije o prijemu Crne Gore i drugih zemalja Zapadnog Balkana u Uniju, o kojem će se potom izjasniti poslanici Evropskog parlamenta. Šefica diplomatije EU i potpredsednica EK Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han predstavljaju na konferenciji za novinare taj dokument, kojim se, prema ocjenama iz Brisela, EU snažnije obavezuje da pruži jasnu evropsku perspektivu regionu Zapadnog Balkana.

“Zapadni Balkan dijeli istu istoriju, kulturu i vrijednost, kao i ostatak Evrope”, rekla je Mogerini na konferenciji za novinare.

Ona je izjavila da građani sa Zapadnog Balkana zaslužuju ista prava kao i građani u Evropskoj uniji.

“Znam da je bilo mnogo reči o 2025. godini. To nije krajnji rok, to je perspektiva”, napomenula je Mogerini.

Prema njenim rečima, prvih šest meseci biće veoma značajno za dalje pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU.

“Mislim da svi u regionu imaju interes da rade i da međusobno sarađuju na integraciji Zapadnog Balkana”, kazao je Johanes Han.

TEKST STRATEGIJE ZA ZAPADNI BALKAN

Evropska komisija usvojila je danas u Strazburu “Vjerodostojnu perspektivu proširenja za Zapadni Balkan i veći angažman Evropske unije (EU) u tom regionu” kojom je potvrdila evropsku budućnost regiona kao geostrateške investicije u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu baziranu na zajedničkim vrednostima.

U strategiji se navodi da bi do 2025. EU mogla da ima više od sadašnjih 27 članica ali da će brzina napredoavanja na tom putu zavisiti od pojedinačnih zasluga i konkretnih rezultata svake zemlje ponaosob, saopštila je EU.

Uz ocjenu da su Crna Gora i Srbija najviše napredovale na evropskom putu i da bi do 2025. mogle postati članice, Strategija objašnjava korake koje te dvije zemlje treba da preduzmu kako bi završile proces pristupanja u perspektivi do 2025. godine.

“Drugi bi mogli da ih sustignu, ali su Crna Gora i Srbija jedine dvije zemlje sa kojima se već uveliko vode razgovori o pristupanju”, navodi se u tekstu ali i dodaje da će ta perspektiva konačno zavisiti od snažne političke volje, postizanja realnih i neprekidnih reformi, kao i konačnih rješenja za sporove sa susjedima.

Dodaje se da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju šansu da napreduju na evropskom putu a Komisija ih ocjenjuje na pravedan i objektivan način na osnovu zasluga i brzine kojom postižu napredak.

Kada je riječ o Albaniji i BJR Makedonija ocjenjuje se da te dvije zemlje postižu značajan napredak na evropskom putu i dodaje da je Komisija spremna da pripremi preporuke za otvaranje pristupnih pregovora, na osnovu ispunjenih uslova.

Za BiH u strategiji se navodi da će Komisija početi pripremu Mišljenja o prijavi za članstvo Bosne i Hercegovine nakon što dobije sveobuhvatne i potpune odgovore na Upitnik.

Uz stalne napore i angažman, Bosna i Hercegovina bi mogla da postane kandidat za pridruživanje, dodaje se.

Kada je riječ o Kosovu navodi se da Kosovo ima priliku za održiv napredak kroz sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i napredak na evropskom putu kada to budu dozvolile objektivne okolnosti.

HAN NA “TVITERU”:ISTORIJSKI PODSTICAJ ZA ZB, PRISTUPANJE PO ZASLUZI

EU komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han povodom današnjeg usvajanja Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan napisao je da se radi o “istorijskom podsticaju za celokupni region”.

“Novi, pozitivni podsticaj naši partneri bi trebalo iskoriste za jačanje reformskih napora. Uslovljavanje i pristup zasnovan na na zaslugama ostaje osnova procesa pristupanja”, navodi se u poruci na Hanovom zvaničnom “Tviter” nalogu.

Večernje novosti

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *