Širi se nervoza, crni petak i u ponedjeljak

Dodajte komentar

Evropske i azijske berze nastavile su da bilježe gubitke posle strmoglavog pada na Wall Street-u na kraju prošle nedjelje.

U silaznoj putanji su i cijene nafte, kao i vrijednost bitkoina, koji je posle kratkog oporavka tokom vikenda, ponovo ispod 8.000 dolara.

U Evropi je njemački DAX u padu od 0,9 odsto, francuski CAC 40 od 1,2 odsto, a britanski FTSE 100 od 1,3 odsto.

Na istoku je japanski Nikei 225 pao 2,6 odsto, južnokorejski Kospi 1,3 odsto, Hongkonški Hang Seng 1,1 odsto, a australijski S&P/ASX 200 1,6 odsto. Od većih indeksa u Aziji jedino je Šangajski kompozitni indeks uspio da se izvuče iz crvenog i trgovanje završi s dobitkom od 0,7 odsto.

Na tržištima je počela da se širi nervoza pošto je Wall Street  u petak imao najgori dan u posljednje dvije godine, usljed zabrinutosti zbog inflacije i rasta prinosa na američke državne obveznice, navodi agencija Asošijetid pres.

Snažan start godine na berzama posle niza rekorda 2017. podstakao je bojazni da je vrijeme za korekciju, što znači pad od 10 odsto. Solidan izvještaj o radnim mjestima u SAD bio je katalizator rasprodaje na Wall Street-u, pošto je podstakao spekulacije da bi Federalne rezerve možda trebalo da brže podižu referentne kamate nego što se očekuje kako bi spriječile veću inflaciju. Veće kamate poskupljuju pozajmljivanje kompanijama, pa su obveznice investitorima atraktivnije od akcija.

Cijene nafte nastavile su da padaju. Vrijednost referentne američke nafte, prema podacima Blumberga, pala je za 0,58 odsto na 65,07 dolara po barelu, dok je cijena nafte Brent pala za 0,93 odsto na 67,94 dolara po barelu.

Kriptovaluta bitkoin, takodje se posle odlične prošle godine sada suočava s padom. S padom od oko šest odsto bitkoin je na oko 7.700 dolara. Posle sličnog pada u petak, bitkoin se opravio tokom vikenda kada je bio iznad 9.000 dolara, ali je opet ispod 8.000 dolara, koliko je vrijedio sredine novembra.

Bitkoin je u decembru u jednom trenutku vrijedeo više od 19.000 dolara, a na početku ovo godine je bio iznad 17.000 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *