Kinezi zainteresovani za gradnju drugog bloka

Dodajte komentar

Kineska Powerchina zainteresovana je za izgradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, kao i za učestvovanje u realizaciji drugih energetskih razvojnih projekata, kazali su predstavnici te kompanije.

Oni su na sastanku sa potpredsjednikom Privredne komore (PKCG) Ivanom Saveljićem izrazili interesovanje za drugi blok po odlasku prvobitnog investitora Škoda Prahe.

“Kineska kompanija vidi veliki potencijal energetskog sektora s obzirom na povezanost crnogorskog sa energetskim tržištima regiona i u budućnosti EU putem energetskog kabla koji ga spaja sa Italijom”, rekao je potpredsjednik kompanije Sichuan Electric Power Design & Consulting, u okviru Powerchina, Zhong Xiaoping.

Kako je dodao, očekuje podršku PKCG ukoliko ta kompanija, koja je u državnom vlasništvu Kine, dobije posao u Crnoj Gori.

Sada je povoljna biznis klima za uključivanje kineskih kompanija u crnogorske kapitalne projekte“, rekao je Saveljić i ocijenio da Powerchina ima vrhunsku tehnologiju koja odgovara standardima EU. Dalje je podsjetio da naša država ima veoma dobro iskustvo sa kineskim kompanijama na izgradnji autoputa Bar-Boljare.

“Energetika je prioritetni sektor razvoja Crne Gore, uz poljoprivredu i turizam. Iako naša država energetske potrebe uglavnom zadovoljava iz hidropotencijala, izgradnja drugog bloka TE doprinijela bi Crnoj Gori da bude izvoznik struje, toplifikaciji grada i rješavanju ekoloških pitanja”, istakao je Saveljić, ocjenjujući da je za realizaciju drugog bloka ključno zatvaranje finansijske konstrukcije.

Kineze je zanimao Akcioni plan razvoja energetike Crne Gore, da li je civilni sektor naklonjen izgradnji drugog bloka u Pljevljima, kao i da li postoji mogućnost da država pruži garanciju za kredit kojim bi se realizovala ta investicija.

Iz PKCG je saopšteno da su članovi kineske delegacije, tokom boravka u Crnoj Gori, razgovarali sa predstavnicima Elektroprivrede i obišli TE u Pljevljima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *