Saudijski princ Alvalid bin Talal pušten iz zatvora. Ponovo na čelu kompanije “Kingdom Holding”

Dodajte komentar

Saudijski princ, milijarder Alvalid bin Talal, vratio se na mjesto direktora investicione kompanije “Kingdom Holding”, nakon što je pušten iz pritvora.

Tamo je stavljen u okviru oštrih mjera kraljevine protiv korupcije, saopštila je ta kompanija.

Princ Alvalid je pušten iz pritvora u subotu, skoro tri mjeseca nakon što je odveden u pritvor zajedno sa više desetina visoko pozicioniranih zvaničnika i biznismena po naređenju krunskog princa Mohameda bin Salmana, podsjeća Rojters.

Princ Alvalid, čije je bogatstvo magazin “Forbs” procijenio na 17 milijardi dolara, otpužen je za pranje novca, podmićivanje i iznuđivanje novca zvaničnicima, rekao je Rojtersu početkom novembra neimenovani saudijski zvaničnik. U prvom intervjuu od kako je uhapšen, koji je dao nekoliko sati pije nego što je oslobođen, princ Alvalid rekao je za Rojters da ostaje pri tvrdnji da je nevin i da očekuje da će zadržati punu kontrolu nad svojom firmom.

U odsustvu više informacija, pokrenute su spekulacije o tome da li je princ Alvalid obezbijedio svoju slobodu tako što je predao dio svog bogatstva ili se usprotivio saudijskim vlastima i pobijedio, piše Rojters.

“Kingdom Holding” je objavio fotografiju princa Alvalida, koji pregleda dokumenta dok sjedi za velikim drvenim stolom, a na kojoj se vidi da i dalje ima bradu koju je pustio u pritvoru.

“Veoma nam je drago da možemo da pružimo dobrodošlicu princu Alvidu da nastavi svoj važan rad kao direktor kompanije Kingdom Holding”, rekao je izvršni direktor Talal Alaimansaid.

Princ je bio pritvoren u hotelu “Ric-Karlton” od početka novembra, zajedno s desetinama drugih visokih zvaničnika i privrednika, što je bio dio plana princa prestolonaljasednika Mohameda bin Salmana o reformisanju Saudijske Arabije i učvršćivanju svoje vlasti.

Nedavno je javni tužilac saopštio da je 90 pritvorenika pušteno nakon što su odbačene optužbe protiv njih, dok su drugi ponudili novac, nekretnine i drugu imovinu u zamjenu za slobodu.

Tužilac je tada naveo da vlasti i dalje drže u pritvoru 95 ljudi, a da se za neke očekuje da će biti izvedeni pred sud.

Zvanični saudijski izvor nedavno je rekao da je više istaknutih biznismena postiglo finansijsku nagodbu s vlastima.

Saudijske vlasti su, u međuvremenu, izrazile očekivanje da će državnu kasu napuniti sa oko 100 milijardi dolara putem takvih nagodbi, što je ogroman prihod za državu čije su finansije “iscijeđene” zbog niskih cijena nafte, navodi Rojters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *