Poreska inspekcija “češlja” račune Monteputa

Dodajte komentar

Poreska inspekcija je poslije pet godina ušla u kontrolu državne kompanije Monteput, koja gazduje tunelom Sozina. Iz Poreske uprave Pobjedi su kazali da je u pitanju redovna kontrola.

“Poreska uprava je u sklopu redovnog plana kontrola najavila postupak inspekcijskog nadzora kod ovog poreskog obveznika. Predmet kontrole biće provjera obračuna, prijavljivanja i plaćanja svih poreskih prihoda koje administrira Poreska uprava tokom prethodnih pet godina”, objasnili su iz Poreske uprave.

Oni su saopštili da Monteput redovno prijavljuje i izmiruje sve dospjele obaveze.

“Zbog toga se ne smatra visokorizičnim poreskim obveznikom sa aspekta oporezivanja”, saopštili su iz ove uprave koja je u sastavu Ministarstva finansija. Podsjetimo da je Vlada prije petnaestak dana usvojila plan Monteputa za tekuću godinu koji planira prihode sa PDV na 9.965.000 eura. Gotovo kompletan prihod ili 9.850.000 eura sa PDV-om je putarina kroz Sozinu.

U okviru tog dokumenta se navodi da su bruto prihodi Monteputa tokom prošle godine bili iznad deset miliona eura i gotovo pet puta su veći od kreditnih obaveza ove kompanije. Koliki je neto profit Monteputa znaće se krajem marta kada budu obračunate sve stavke i izvještaj predat. Po preliminarnim podacima on bi trebalo da se kreće oko 1,7 miliona eura. Nakon marta Odbor direktora trebalo bi da odluči da li će ponovo dijeliti bonuse iz 30 odsto dobiti, što predviđa njihov statut. Iz dobiti za 2016, kako je Pobjeda pisala prošle godine. članovi Odbora direktora su podijelili bonuse po 2.840 eura. Podsjetimo da su za kompletnu prošlu godinu sa PDV-om prihodi bili 9.863.853 eura, a bez ovog poreza 8.288.596 eura.

U odnosu na isti period prethodne godine, koji je iznosio 8.874.822 eura, veći su za 11 odsto – navodi se u dokumentu koji je dostavljen Vladi. Najveći dio prihoda i prošle godine Monteput je ostvario od tunela Sozina. Porast prihoda ostvaren je povećanjem broja vozila koja su prošla kroz tunel Sozina za 9,64 odsto. – Prolazak motocikala veći je za 6,27 odsto, putničkih vozila za 9,20 odsto, motornih vozila sa tri i više osovina – kategorija 3, za 10,86 odsto, motornih vozila nosivosti veće od 3,5 tona za 10,61 odsto i vozila sa četiri i više osovina 20,30 odsto – navodi se u dokumentu. Za kredite uzete od Evropske investicione banke godišnja obaveza iznosi 2.104.562 eura.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *