Naslovne strane dnevnih novina za 31. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Toščeliku prijava, KAP-u odbili žalbu

Ekološka inspekcija podni jeće Sudu za prekršaje zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Tosčelika i odgovornog lica u toj kompaniji zbog toga što ni jesu pribavili integrisanu dozvolu za rad. Toj kompaniji, kao i Kombinatu aluminijuma, inspekcija će donijeti rješenja kojima će precizirati novi rok za pribavljanje integrisane dozvole.

Može li se ponoviti Tivat na Maljeviku

Ni tri mjeseca otkako je Vlada donijela odluku da će raditi Detaljni urbanistički plan Maljevik u Baru nema mnogo jasnije slike kako će se razvijati situacija oko ovog projekta, jer investitor Sonuba Montenegro već skoro cijelu deceniju na polju pored Sutomora nije izgradio najavljeni luksuzni hotelski kompleks.

Minimalac na dnevnom redu

Predsjedništvo Socijalnog savjeta juče je dogovorilo da se na dnevnom redu naredne sjednice nađe inicijativa Unije slobodnih sindikata i SDP-a o povećanju minimalne zarade od 193 eura na iznos polovine prosječne zarade od oko 250 eura, kao i inicijativa Unije poslodavaca o smanjenju dažbina koje plaćaju na bruto zaradu zaposlenog i dva predloga zakona o radu, i o zaštiti i zdravlju na radu.

Dnevne novine

Akcionari odlučuju o kupovini uglja za TE

Akcionari Elektroprivrede (EPCG) raspravljaće danas u Nikšiću o predlogu petogodišnjeg ugovora o prodaji uglja iz Rudnika uglja za potrebe Termoelektrane (TE) Pljevlja. Predloženim ugovorom, koji će važiti od 1. aprila ove do 31. decembra 2022. godine i usaglašen je na nivou menadžmenta dviju kompanija, predviđeno je da se ugalj isporučuje EPCG po cijeni od 24 eura po toni. Za sve količine isporučene preko utvrđene godišnje minimalne, cijena će biti uvećana pet odsto.

Preostala imovina na prodaji za 5,35 miliona

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila je juče novi tender za prodaj u preostalog dijela imovine preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od 4,2 miliona, a sa zalihama alata i materijala 5,35 miliona eura.

BLOH: OČEKUJU NAS IZAZOVI I FINANSIJSKA IZDVAJANJA

Očekujemo veliku pomoć od Helmuta Bloha i svjesni smo da smo napravili značajan korak u smislu obezbjeđivanja najbolje startne pozicije tokom pregovora o pristupanju sa Evropskom unijom za Poglavlje 27, kazao je ministar održivog razvoja i turizma (MORT) Pavle Radulović nakon juče potpisanog Pisma o namjerama kojim je ozvaničena saradnja sa ovim austrijskim ekspertom.

Dan

Početna cijena 4,2 miliona

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila je juče novi tender za prodaju preostalog dijela imovine preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od 4,2 miliona, ne uključujući zalihe alata i materijala. Na prodaju su ponuđena dva poslovna prostora površine 671 i 368 metara kvadratnih, po početnim cijenama od 760,9 hiljada eura, odnosno 393 hiljade eura. Prodaje se i kancelarijski namještaj i oprema po početnoj cijeni od 29 hiljada eura.

Predstavili marinu

Tim Porto Montenegra predstavio je svoj projekat marine za superjahte i luksuznog nautičkog naselja na 49. Međunarodnom sajmu nautike u Dizeldorfu, koji se održao od 20. do 28. januara. Ove godine sajam je imao rekordnih 1.923 izlagača iz 68 zemalja koji su u Dizeldorfu prezentovali luksuzne jahte i jedrilice, opremu za ronjenje, jedrenje, kao i najsavremenije nautičke “igračke namijenjene zabavi na vodi, pod vodom, ali i uz obalu. I ove godine više od 50.000 jahting industrijalaca, brodograditelja, brokera, kapetana i ljubitelja plovila na vodi, doputovalo je u Dizeldorf za vrijeme sajma, saopštili su iz Porto Montenegra.

Ugovorom dižu Acove akcije

Akcionari Elektroprivrede (EPCG) danas će se na skupštini izjasniti o o predlogu petogodišnjg ugovora o isporuci uglja između Rudnika uglja (RUP) i Termoelektrane Pljevlja (TEP). Manjinski akcionari smatraju da je ugovor sa Rudnikom nepotreban, da ga treba odbaciti, kao i da je povezan sa ponudom A2A i Aca Đukanovića. Italijani i Đukanović su prije godinu dana ponudili većinski paket akcija RUP-a Elektroprivredi za 6,5 eura po akciji.

Pobjeda

Ulcinj vraća Bećoviću 250 hiljada

Žiro račun opštine Ulcinj blokiran je na iznos od 250.000 eura na osnovu pravosnažne presude Privrednog suda po tužbi Isa Bećovića, vlasnika hotela ,,Mediteran navodi se u saopštenju kabineta predsjednika opštine Ulcinj. Bećović je tužio opštinu da mu vrati 250 hiljada eura koje je 2007. godine dao kao avans za izradu urbanističkog projekta, kako bi proširio kapacitet hotela ,,Mediteran. Tada je sa bivšim gradonačelnikom Gzimom Hajdinagom potpisao ugovor o izradi urbanističkog projekta, koji je trebalo da bude završen naredne godine.

Hiljadu potpisa prvog dana

Peticiju SDP za povećanje minimalne zarade sa 193 na 250 eura juče je, prvog dana, potpisalo 1.000 građana. Iz SDP-a su Pobjedi kazali da je u Podgorici ovu peticiju potpisalo 450 građana, u Budvi 200, Beranama 150, onlajn 130, a u kancelarijama opštinskih odbora još par stotina. Podsjetili su da će potpisivanje biti nastavljeno u svim gradovima i u elektronskom obliku.

Pripreme za potpuni uvid u javne finansije

Prelazak sa gotovinskog na obračunsko računovodstvo omogućiće potpuniji uvid u stanje javnih finansija i uporedivost podataka po međunarodnim standardima, ocijenjeno je juče na regionalnoj konferenciji pod nazivom “Problemi i naučene lekcije iz prelaska na obračunsko računovodstvo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *