Evropske berze se oporavljaju nakon oštrog pada

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene dionica blago su porasle, nakon oštrog pada dan prije, a trguje se oprezno dok kompanije objavljuju kvartalne poslovne izvještaje. 

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je juče pao 0,9 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,05 posto, na 7.589 bodova, dok je pariški CAC ojačao 0,30 posto, na 5.491 bod, a frankfurtski DAX 0,25 posto, na 13.234 boda.

Nakon oštrog pada dan prije, jutros su se ti indeksi oporavili, no trguje se oprezno jer su juče na Wall Streetu cijene dionica pale drugi dan zaredom, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks izgubili više od 1 posto.

Bila je to posljedica oštrog pada cijena dionica u zdravstvenom sektoru, ali i rasta prinosa na američke obveznice na najviše nivoe u nekoliko godina nakon što je juče počela dvodnevna sjednica čelnika Feda.

U srijedu će centralna banka objaviti poruke sa sjednice, a zasad se ne očekuje stezanje monetarne politike.

Međutim, kako inflacija postupno jača i kako bi nedavno prihvaćena poreska reforma trebala da podstakne potrošnju, a time i rast cijena na malo, ulagači se plaše daljeg povećanja kamata.

Fed je lani povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 procenata, a očekuje se da će ove godine centralna banka dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od marta. Zbog toga su juče prinosi na 10-godišnje američke obveznice dostigli 2,73 posto, najviši nivo u četiri godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *