Amazon – radno mjesto kao prašuma

Dodajte komentar

Posle sedam godina planiranja i izgradnje, Amazon-ove poslovne zgrade u obliku polulopti otvaraju se u Sijetlu, te će se od drugih poslovnih jedinica razlikovati po tome što u svom sklopu imaju i preko 40.000 biljaka iz 30 različitih zemalja. Dizajnirane su sa idejom da zaposleni u njima provode slobodno vrijeme, te na taj način pauze van kancelarije provedu što kvalitetnije i zdravije. Među lokalnom zajednicom, te radnicima, poznatije su kao „The Spheres,” a imaju i takozvane „žive zidove“ u okviru kojih je zasađeno preko 25.000 biljaka.

Konstrukcija se sastoji od tri povezane polulopte koje su sagrađene od stakla i čelika, a u koje može da se smjesti do 800 zaposlenih. Najveća zgrada visoka je oko 28 metara, te široka oko 40. U unutrašnjosti zgrade je toplo i vlažno, sa temperaturom oko 23 stepena Celzijusove skale, te 60% vlažnosti vazduha. U drugim dijelovima vladaju drugačije mikro-klime, tako da će svako moći da izabere dio zgrade sa temperaturom koja mu odgovara, a ventilacioni sistemi su dizajnirani tako da stvaraju osjećaj blagog povjetarca.

Zgrade su opremljene Wi-Fi konekcijama, te imaju sale za konferencije, koje nose imena koja asociraju na prirodno okruženje, poput „ptičijeg gnijezda“. Kompanija se pobrinula i da niko od zaposlenih ne dominira određenim dijelom ovog prostora, te ne provodi previše vremena van radnog mjesta, a uz pomoć identifikacionih znački. Najkomplikovaniji dio projekta bio je da se Ruby, drvo visoko oko 16 metara, iz Južne Kalifornije transportuje u Sijetl, te zasadi u okviru najveće od tri polulopte.

Građani Sijetla zaposleni u Amazon-u će u buduće odlaziti na posao sa dodatnom motivacijom, a poštovaoci ovakvih radnih okruženja još uvjek ne mogu da odluče da li bi radije radili u jednoj od ove tri sfere ili pak u Microsoft-ovim šumskim kućicama.

PCPress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *