Šta sve utiče na poziciju vebsajta na Google-u?

Dodajte komentar

Od čega to zavisi? Koji su to faktori koji utiču na poziciju internet stranice na Googleu? Mi ćemo ih danas okvirno opisati, ali naravno za detaljnu analizu bi trebalo napisati cijelu knjigu.

1) Sadržaj

Najbitniji činilac uspjeha je sadržaj. On prije svega treba da bude relevantan. Na primjer, ako imate sajt advokatske kancelarije, ne možete pisati vesti iz ekonomije. Treba da privučete potencijalne klijente, a ne bilo koga.

Treba da se zapitate šta zanima vašu ciljnu publiku? Šta će ih privući da dođu i ostanu?

Druga bitna stvar kod sadržaja je umjerena upotreba ključnih riječi na pravim mjestima. Ključne riječi su ono što potencijalni posjetilac kuca u pretraživač prilikom potrage za informacijama. One treba da se koriste u linkovima, naslovima, opisima i tekstu, ali na pravilan način. To ne znači da treba da ih gomilate bez ikakvog reda, već samo tamo gdje postoji potreba.

Zatim, sadržaj treba da je jedinstven, kvalitetan i vrijedan za čitanje, sa pravilnom upotrebom pravopisa i bez pretjeranog miješanja nekoliko jezika u istom tekstu. Takođe bitna je i dužina i količina teksta, ali ne treba pretjerivati. Gomilanje takozvanog praznog sadržaja koji niko ne čita i koji ništa korisno čitaocu ne kaže, nikako ne pomaže.

Na kraju napominjemo da nikako nemojte da kopirate nešto što je neko negdje već napisao bez da navedete originalni izvor informacija. Google to strogo kažnjava.

2) Dolazni linkovi

Dolazni linkovi su linkovi sa drugih sajtova koji vode ka vašem sajtu. Bitan je njihov broj, kvalitet, raznolikost i način na koji su napravljeni. Da li sadrže pravilne ključne riječi? Da li dolaze sa dobrih sajtova? Koliko njih vodi na početnu stranu, a koliko na druge stranice? Sve su to faktori koji su bitni. Imajte u vidu da dolazni linkovi sa spamerskih i nekvalitetnih sajtova mogu da naruše poziciju na Googleu. Zato budite oprezni.

3) Korisničko iskustvo

Google prati i da li se posjetioci vrate na pretragu nakon što su kliknuli na stranicu ili ne. Zatim, bitno je i da li je sadržaj jasno vidljiv sa svih uređaja? Kako je strukturisan? Da li posjetioci lako mogu da pronađu ono što im je potrebno? Ima li mnogo reklama i iskačućih prozora? Sve se to uzima u obzir.

4) Tehnički aspekti

Postoje mnogobrojni faktori tehničke prirode koji su bitni za uspjeh sajta na internetu. Tu spada obavezna mapa , robots.txt podešavanja, preusmjeravanje stranica, linkovi koji više ne rade, brzina učitavanja i još mnogo toga.

5) Društveni signali

Društveni signali su sva pominjanja sajta i brenda na društvenim mrežama. Njihovo prisustvo nije neophodno, ali doprinosi vidljivosti. Zato je bitno da se članci sa sajta dele na društvenim mrežama.

Izvor

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *