Regionalni telekomi sve više prihoda ostvaruju od drugih djelatnosti

Dodajte komentar

Prema novom istraživanju analitičke kuće IDC, telekom kompanije u srednjoj i istočnoj Evropi počinju da povećavaju prihode od klasičnih telekomunikacijskih usluga. Premda prihodi od osnovnog poslovanja rastu, kompanije u pomenutom regionu sve više prihoda počinju da ostvaruju od drugih djelatnosti koje nisu usko vezane uz telekom ponudu.

Trenutno gotovo svi inkumbenti u regiji nude razne IT usluge, poput usluga zakupa servera, sigurnosti i usluga u oblaku. Takvi operateri u Hrvatskoj, Mađarskoj i Poljskoj otišli su i korak dalje pa danas na tržištu učestvuju kao prizaoci usluga distribucije u plinskoj i električnoj mreži. Širina ponude raste širom regije, a nude se vlastiti TV sadržaji pa čak i vođenje punionica za električne automobile. U skladu sa tim, predviđa IDC, prihodi od ne-telekom djelatnosti nastaviće rast do 2021. godine.

Podaci iz studije pokazuju da su servisi izvan osnovnog telekom poslovanja, u ukupnim prihodima jedanaest inkumbenata iz regije, u 2016. iznosili prosječno 15 posto. Takođe, ističu kako ulazak u nove poduhvate nije jednosmjerna ulica.

“Telekomi šire poslovanje i rade dodatne investicije u obećavajuće segmente koji ne predstavljaju njihov ‘core-business’. No, isto tako i izlaze van iz poslovanja koje se ne pokaže dovoljno isplativim. Mogućnost dinamične potražnje za prilikama koje se nude na tržištu obično predstavljaju razliku između uspješnih i neuspješnih telekoma”, ističe Krešimir Alić iz IDC-a.

Izvor: ictbusiness.info

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *