“Deutsche Bank” posluje s gubitkom ali planira isplatu bonusa od milijardu eura

Dodajte komentar

Njemačka vlada prozvala je “Deutsche Bank” zbog navodne planirane isplate više od milijarde eura u bonusima, poručivši toj banci, koja posluje s gubitcima da razmisli o uticaju takvog poteza na imidž u javnosti.

Najveća njemačka banka namjerava da poveća isplate godišnjih bonusa uprkos tome što je 2017. Godine poslovala treću godinu zaredom s gubitkom, objavio je za vikend njemački nedjeljnik “Frankfurter Allgemeine Sonntag Zeitung”.

“Premda je Deutsche Bank privatna banka, “menadžment banke mora se zapitati kakav utisak ostavlja u javnosti”, kazao je portparol njemačke vlade Steffen Seibert, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše taj izvještaj. Iz “Deutsche Bank” su odbili da daju izjave.

U oktobru prošle godine jedan je izvor za Reuters rekao da će “Deutsche Bank” isplatiti veće bonuse u 2017. godini, ali da će njihov tačan iznos zavisiti od toga kako je poslovala njena investiciona banka i od toga kolike iznose isplaćuje konkurencija.

Najveća njemačka banka teško drži korak sa kompanijama na američkom Wall Streetu. Povratak većim bonusima donio bi olakšanje bankarima “Deutsche Bank”, budući da je ukupni iznos bonusa smanjen s 2,4 milijarde eura u 2015. godini, na oko 500 miliona eura u 2016. godini, nakon globe u iznosu više milijardi američkih dolara, koje je morala platiti zbog prodaje ‘toksičnih’ dugova.

Međutim, u “Deutsche Bank” moraju biti oprezni po pitanju visine tih isplata, jer su one pod budnim okom agencija za kreditni rejting, dok su akcionari frustrirani zbog njenog sporog zaokreta u poslovanju.

Ta banka je u martu prošle godine najavila restrukturiranje, koje uključuje integrisanje “Postbank” s bankom za građane koja već postoji u njenom sastavu, sve u nastojanju da smanji troškove poslovanja. Predviđa i prodaju poslovanja vezanog za upravljanje imovinom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *