CBCG reaguje samo kad je ugrožen sistem

Dodajte komentar

Centralna banka ima zakonsko ovlašćenje da uvede zaštitne i druge mjere samo kada je ugrožena stabilnost finansijskog sistema u cjelini, a to sada nije slučaj. Naprotiv, svjedoci smo rasta svih ključnih parametara, saopštili su Pobjedi iz CBCG, komentarišući maržu od hiljadu posto između prosječnih kamata na štednju i na kredite, o kojima je pisao ovaj list prethodnih dana.

Podsjetili su da je politika kamatnih stopa u isključivoj nadležnosti poslovnih banaka, ali i dodali da one pri kreiranju politika moraju voditi računa o povjerenju i zadržavanju klijenata.

Prema podacima CBCG, kamatni prihodi banaka za devet mjeseci prošle godine bili su 120 miliona eura, 1,5 miliona manje nego 2016.

“Uprkos niskoj kamati, rast depozita u bankama je kontinuiran i na kraju 2017. ukupni depoziti su bili 3,3 milijarde eura, uz godišnji rast od 396,6 miliona eura, ili 13,64 odsto. Depoziti fizičkih lica su rasli po stopi od 11, a pravnih lica 16,4 odsto. Kreditna potraživanja banaka su porasla za 13,3 odsto”,navode iz CBCG.

Po posljednjem izvještaju CBCG, kako je Pobjeda pisala, prosječna efektivna kamata na kredite je 6,9 a na depozite 0,72 odsto.

Nakon toga su bivši i sadašnji predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović i Predrag Sekulić, te bankarski ombudsman Halil Kalač ocijenili da je neprihvatljiva tolika razlika i da nema nijedne grane u biznisu koja ima toliku maržu.

Nakon toga je generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković za Pobjedu ocijenio da se iz ove dobiti isplaćuju troškovi poslovanja.

Iz CBCG su objasnili da spred kamatnih stopa, po metodologiji Centralne banke, predstavlja razliku između prihoda i rashoda od kamata.

“Prema podacima iz septembra prošle godine kamatni prihodi od 120 miliona eura predstavljaju 5,6 odsto prosječne prihodonosne aktive, a rashodi 1,25 odsto, što znači da je spred 4,35 odsto. U istom periodu 2016. spred je bio 4,75 odsto”, kazali su iz CBCG uz pojašnjenje da na spred svakako utiče visina prosječnih ponderisanih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa u bankarskom sistemu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *