Akcije Applea povukle Wall Street na najveći dnevni gubitak u pet mjeseci

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili najveći dnevni pad u pet mjeseci, skliznuvši s rekordnih nivoa, što je ponajviše posljedica pada cijene dionice Applea.

Dow Jones oslabio je 0,67 posto, na 26.439 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,67 posto, na 2.853 boda, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na 7.466 bodova.

Pad tih indeksa s rekordnih razina posljedica je, među ostalim, pada cijene dionice Applea za više od 2 posto, nakon vijesti da će taj tehnološki div prepoloviti proizvodnju njegovog iPhone X modela pametnog telefona.

To bi moglo značiti da prodaja tog modela ne ide tako dobro kao što se očekivalo, pa možda ni kvartalni poslovni rezultati Applea, koji će biti objavljeni u četvrtak, neće biti tako dobri kao što su analitičari procjenjivali.

“Tržište je reagovalo na pitanje kakvi će biti poslovni rezultati Applea i kakve će biti dalje procjene u vezi prodaje iPhone X modela”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u kompaniji BB&T Wealth Management.

Pad Applea uticao je na cijeli tehnološki sektor, koji je oslabio 0,9 posto, pa je juče bio najveći gubitnik među svih 11 sektora S&P indeksa.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se oe nedjelje održava sjednica funkcionera američke centralne banke, koji bi mogli signalizirati daljnje povećanje kamatnih stopa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *