Četiri znaka da treba da unajmite marketinšku agenciju

Dodajte komentar

U pokušaju da troškove našeg poslovanja svedemo na minimum često sasiječemo i tamo gdje ne bismo smjeli. U brojnim prilikama strada budžet za marketing.
Smanjenje troškova je najčešći razlog za sprovođenje marketinških aktivnosti in-house. Da li je to dobra odluka i kada vam se zapravo više isplati da unajmite agenciju pročitajte u nastavku.

1. Nemate odjeljenje za marketing
Ukoliko već nemate marketinšku funkciju u vašoj kompaniji, zamislite koliko će vam vremenski trebati da je formirate. Potrebno je prvo definisati koja znanja i vještine bi trebalo da ima osoba koju biste zaposlili na to radno mjesto, kao i koliko marketara vam je potrebno i sa kolikim radnim iskustvom. Ukoliko nemate znanje iz marketinga i vaša firma se njime ne bavi, utvrđivanje ovih stavki može biti veoma komplikovano ili čak neuspješno. U kojem god obimu planirate da sprovodite marketinške aktivnosti, većina agencija je u stanju da to realizuje za vas.

2. Marketinške aktivnosti oduzimaju previše vremena
Niste željeli da otvarate odjeljenje za marketing, pa promotivne aktivnosti izvršavaju zaposleni iz (naizgled) srodnih sektora? Iako vam to možda djeluje kao ušteda novca, istina je zapravo da zaposlenima iz tih sektora trošite vrijeme za obavljanje poslova zbog kojih su tu. Zbog toga se mogu javiti posljedice u vidu opadanja produktivnosti i kvaliteta rada zaposlenih zbog rasipanja njihove pažnje na previše strana. Ne zaboravite onu staru poslovicu “vrijeme je novac”!

3. Jeftinije je
Ovaj dio možemo da nadovežemo na prvi – nekada su troškovi usluga agencije (kreativne, za kupovinu oglasnog prostora, PR agencije) niži nego da imate čitavo odjeljenje, koje radi na ostvarenju vaših marketinških ciljeva. Agencije vole trajne odnose sa klijentima, pa je moguće ostvariti popust na određene usluge ukoliko sklopite ugovor o saradnji na duži period. Tu su i paketi usluga, koji koštaju manje nego kada se one uzimaju pojedinačno.To sve može da doprinese troškovnoj efikasnost unajmljivanja agencije.

4. Želite bolji fokus na core business
Ukoliko suština poslovanja vaše kompanije nije marketing, niti će ikada biti, možete da razmislite o tome da izmjestite marketinšku funkciju. U tom slučaju outsourcing je sasvim opravdan. Često vlasnici kompanija imaju otpor kada je riječ o angažovanju marketinške agencije, ali on uglavnom nije osnovan. Ako preduzmete ovaj korak, moći ćete sve vaše snage da usmjerite ka onome što radite najbolje, a da promociju vašeg proizvoda i usluga ostavite profesionalcima u toj oblasti. Čak iako mislite da vaša kompanija ima specifičnu ciljnu grupu, čije odlike samo vi poznajete, sjetite se da agencije rade na dnevnoj bazi sa različitim proizvodima i biznisima. One će sigurno umeti da se prilagode, čak i vašim potencijalnim kupcima i njihovim potrebama.

Ukoliko ste i dalje u nedoumici da li da unajmite agenciju ili ne, uvjek možete staviti to sve na papir u obliku cost-benefit analize. Možete se i raspitati i koje agencije su već radile sa kompanijama iz vaše industrije i unajmiti njih. Tako ćete biti sigurni da su vaše promotivne aktivnosti u pravim rukama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *