Naslovne strane dnevnih novina za 26. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Ima li povišice znaće za mjesec

Prosječna plata u Čeličani iznosi od 350 do 400 eura, uprava će odgovoriti na zahtjev kad konsultuje bord direktora. Do kraja februara radnici nikšićke Željezare Tosčelik znaće da li će im uprava povećati zarade.

Klub Maksimus založen za kredit

Budvanska kompanija “Top Hill”, koja gazduje najpopularnijim diskotekama na ovom dijelu Jadrana, proslavljenog košarkaša Nikole Pekovića, založila je pod hipoteku kotorski elitni noćni klub Maximus na ime kredita od 138 hiljada eura.

Zbog odluke KHOV-a, A2A dobija 20 miliona

Manjinski akcionar Elektroprivrede Dejan Mijović podnio je prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije jer sumnja u korupciju na visokom nivou u postupku smanjenja kapitala EPCG za oko 148,37 miliona eura na 855,28 miliona eura i prilikom davanja saglasnosti na taj postupak od strane Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV).

Dnevne novine

Damac investira u jednu od lokacija na Primorju

Vodeći graditelj u sektoru luksuznih nekretnina na tržištima Srednjeg istoka, Damac, će tokom ove godine potpisati ugovor kojim će se obavezati da investira u jednu od atraktivnih turističkih lokacija na Crnogorskom primorju, saopštio je predsjednik ove kompanije Husain Sajvani u razgovoru sa premijerom Duškom Markovićem.

Potrošnja struje porasla 21 odsto

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u decembru prošle godine potrošili 265,75 miliona kilovat-sati električne energije, što je oko 21 odsto više nego u novembru, saopšteno je u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS). Prema njihovim podacima, korisnici su u decembru prošle godine preuzeli dva odsto manje električne energije nego u istom mjesecu 2016.

Drecun: Nema razloga za ovoliku uvoznu zavisnost

Ukupan izvoz Crne Gore u prošloj godini vrijedio je 371,1 milion eura i bio je šest puta manji od uvoza koji je iznosio 2,3 milijarde, pokazali su preliminarni podaci Monstata. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 16,1 odsto, neznatno više u odnosu na 2016. kada je iznosila 15,8 odsto. Izvoz je u godini za nama povećan 13,9 odsto, što nije imalo veći efekat na smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, budući da je uvoz porastao 11,7 odsto.

Dan

Do 2020. pozajmljuju milijardu i po

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Program ekonomskih reformi (PER) od 2018. do 2020. godine, koji, kako je kazala koordinatorka radnog tima za izradu programa Nina Vujošević, ima za cilj održiv i inkluzivan ekonomski rast koji će doprinijeti smanjenju razvojnog jaza između Crne Gore i Evropske unije (EU).

Samo instant raskid ne donosi štetu EPCG

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede (EPCG) Vasilije Miličković podnio je specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću krivičnu prijavu protiv premijera Duška Markovića i ministarke Dragice Sekulić zbog, kako je naveo, osnovane sumnje da su kao saizvršioci, na organizovan način, izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416. stav 1. i člana 417. stav 1 Krivičnog zakonika.

Nova radna mjesta u Bijeloj

Kompanija DAMAC će ove godine potpisati ugovor kojim će investirati u jednu od atrakgivnih turističkih lokacija na Crnogorskom primorju, saopštio je njen predsjednik Husain Sajvani na sastanku sa premijerom Duškom Markovićem. Sastali su se u Davosu gdje se održava Svjetski ekonomski forum. Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, kazao da je njegov kabinet potpuno spreman da izađu u susret interesovanjima renomiranih investitora.

Pobjeda

Dodjeljuju jubilarne i nagrade najuspješnijima u 2017. godini

Privredna komora Crne Gore, poslovna asocijacija najduže tradicije, već devet decenija okuplja cjelokupnu privredu naše zemlje. Centralna svečanost proslave ovog značajnog jubileja biće upriličena na dan Komore, 21. aprila 2018. godine. Tada će 49. put biti uručene nagrade najuspješnijim kompanijama i pojedincima koji ličnim, organizacionim i upravljačkim kvalitetimajačaju nacionalnu ekonomiju.

Agrobudžet 40 miliona

Vladajejuče usvojila Agrobudžet za ovu godinu koji iznosi 39.955.800 eura. Usvojenje i prijedlog programa ekonomskih reformi od ove do 2020, koji do 31. januara treba da bude dostavljen Evropskoj komisiji na ocjenu i davanje preporuka. Agrobudžet nije objavljen nakon sjednice Vlade, ali je saopšteno da je veći od prošlogodišnjeg i obuhvatniji po kriterijumima i uslovima za dodjelu podrške.

EPCG na popravnom donijela zakonitu odluku

Elektroprivreda je na nedavnoj skupštini akcionara donijela potpuno zakonitu odluku da pokrije gubitak na teret osnovnog kapitala, koju je zato Komisija za hartije od vrijednosti odobrila, kazao je predsjednik KHOV dr Zoran Đikanović.Podsjetimo, KHOV je dala saglasnost EPCG da svoj kapital može smanjiti za 148,37 miliona eura, kako bi pokrila akumulirane gubitke, čime je omogućeno uspostavljanje 50 miliona eura profita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *