Nelegalni objekti: Inspektor određuje cijenu, vlasnik plaća rušenje

Dodajte komentar
Ilustracija

Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata je uveliko na snazi, a procjena koliko objekata treba srušiti zavisiće od odluka nadležnih opštinskih sekretarijata o podnijetim zahtjevima za legalizaciju, kao i od budućeg plana generalne regulacije Crne Gore – rečeno je Pobjedi iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Što se tiče troškova rušenja, sve snosi vlasnik objekta, dok inspektor određuje cijenu rušenja.

Ako vlasnik objekta ne izvrši rješenje o rušenju u datom roku, pristupa se administrativnom izvršenju rješenja o rušenju. Donosi se rješenje o izvršenju rješenja i inspektor obavještava vlasnika o vremenu i načinu izvršenja. Rješenje se administrativno izvršava preko drugih lica, novčanom kaznom ili neposrednom prinudom. Troškove snosi vlasnik objekta. Dalje se preko zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore isto naplaćuje od vlasnika objekta u zakonskoj proceduri – objasnili su iz MORT-a i dodali da inspektor rješenjem odlučuje o troškovima administrativnog izvršenja rješenja, a oni zavise od cijene izvršenih radova na rušenju.

Iz Ministarstva su istakli da po novom zakonu do rušenja objekta može doći po više osnova i zavisi da li je objekat u fazi građenja ili je izgrađen.

U fazi građenja objekata naređuje se rušenje ukoliko se gradi ili je izgrađen i pored zabrane gradnje koje je izdala Urbanističko-građevinska inspekcija, po više osnova (građenje bez prijave radova po čl. 91, urbanističko-tehnički uslovi (UTU) izdati suprotno planu, glavni projekat nije urađen u skladu sa UTU, ili sa idejnim rješenjem, nema saglasnosti državnog/opštinskog arhitekte na idejno rješenje, nema dokaza o pravu svojine, ne gradi se po revidovanom glavnom projektu) – kazali su iz MORT-a dodajući da se naređuje rušenje objekta ili dijela objekta i ako vlasnik u datom roku ne otkloni nepravilnosti na osnovu kojih je zabranjena gradnja.

Oni takođe ističu da se naređuje rušenje objekta ili dijela objekta ako se utvrde nedostaci pri izgradnji koji ugrožavaju stabilnost, a ne mogu se otkloniti.

Što se tiče izgrađenih objekata, naređuje se rušenje objekta izgrađenog suprotno važećem planskom dokumentu, suprotno revidovanom glavnom projektu, objekta za koji nije pribavljeno rješenje o legalizaciji i dotrajalog objekta koji predstavlja neposrednu opasnost po okolinu ili susjedne objekte – precizirali su iz resornog ministarstva.

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju je 15. jul ove godine.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *