Miličković uvjeren da nam prijeti ekonomski kolaps ukoliko Vlada odmah ne isplati A2A

Dodajte komentar

Crnoj Gori prijeti ekonomski kolaps, ukoliko crnogorska Vlada ovih dana ne raskine ugovor i ne isplati italijansku kompaniju A2A u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), poručio je predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG, Vaslije Miličković.

On je 16. januara ove godine podnio krivičnu prijavu protiv premijera Duška Markovića i ministarke nauke Dragice Sekulić, navodeći da je posljednjih sedam mjeseci „vršio pritisak na Vladu Crne Gore“ da na instant raskine ugovor sa italijanskom kompanijom A2A u EPCG, jer bi, kako je rekao, taj model raskida otvorio novi list u ekonomskom razvoju i privrednom preporodu Crne Gore.

„Ukoliko se ne postupi kako sam sugerisao, ne radi se samo o krivičnom djelu, već se radi o veleizdaji državnih interesa. Ukoliko se ovih dana ne raskine ugovor i ne isplati italijanska kompanija A2A prijeti ekonomski kolaps u Crnoj Gori. Čak je ugrožen i biološki opstanak ovog naroda“, smatra Miličković.

Prema njegovim riječima, ministarka Sekulić je 4. januara saopštila da o njegovom modelu instant raskida Vlada ozbiljno razmišlja i da je u pregovorima sa inostranim finansijskim institucijama, koje bi, kako je pojasnio, otkupile akcije „i tako Vlada postala, vrlo brzo, vlasnik 99 odsto akcija u EPCG“.

„Priznajem da je i to neki pomak. Međutim, ja u tu Vladu i njihove namjere ne vjerujem. Dolazili su Mađari u Podgoricu, osjetili su da mogu u koruptivnom poslu doći do tih akcija, što bi bilo pogubno za Crnu Goru. I ja sam krivičnu prijavu nazvao kao djelo u pokušaju, jer se taj događaj još nije desio, da bi se spriječio. Ja ću učiniti dodatni napor da se to zaista ne desi“, istakao je Miličković.

On je pojasnio da Vlada hitno mora da se sa 200 miliona eura zaduži kod neke bankarske institucije u Crnoj Gori ili u inostranstvu i isplati italijanskog partnera i postane vlasnik 99 odsto akcija EPCG.

Kada bi Vlada postala vlasnik 99 odsto akcija u EPCG, ona bi, kako je rekao, sa računa EPCG, od 250 miliona eura, koliko je oročenih sredstava, mogla povući 200 miliona eura i vratiti kredit.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *