Da li American Express napušta tržište Evropske unije?

Dodajte komentar

Cijeli cirkus se stvorio zbog tumačenja informacije da American Express napušta tržište Evropske unije, piše hrvatski Večernji list.

Od trenutka objave po portalima se vode rasprave znači li to da se kartice Amexa više neće moći upotrebljavati ili ih samo neće izdavati licencni partneri u EU, pa tako ni Privredna banka Zagreb u Hrvatskoj.

Išlo se čak do optužbi da PBZ laže i da će se Amex i dalje lijepo koristiti, samo ne u njihovom aranžmanu. Objasnićemo što se stvarno događa s kreditnom karticom koja se u Hrvatskoj koristi već više od 45 godina, a prva je kartica u svijetu izdata 1959. godine.

Činjenica je da American Express uistinu napušta EUfranšiznog poslovanja neće biti pa kartice više neće izdavati nijedna banka ili kartičarska kuća koja ima sjedište na prostoru EU, a korisnici će kartice moći dobiti direktno od izdavaoca u Americi ili nekog njihova partnera izvan EU. Teoretski, naravno.

U praksi zasigurno neće biti baš jednostavna procedura prema kojoj bi hrvatski građanin mogao dokazati Amexu da je platno sposoban, ako ne živi i radi tamo gdje će se njihove kartice i dalje izdavati.

Odluku o povlačenju iz EU Amerikanci su donijeli zbog evropske regulative, konkretno zbog stupanja na snagu direktive PSD2 (Payments Services Directive 2) kojom se širi koncept “otvorenog bankarstva” demokratizacijom pristupa podacima koje su dosad posjedovale isključivo ovlašćene finansijske institucije. Upravo su to i objavili na svojoj zvaničnoj stranici.

“Kombinacija učinaka evropskog platnog paketa, uključujući ograničenje cijena naknada, razdvajanja platnog prometa i procesa obrade podataka, panevropsko licenciranje i zahtjevi za pristup mreži, nameću regulatorno opterećenje koje poslovanje licenca American Expressa čine neodrživima”, objavili su u centrali Amexa te dodali da zato donose odluku o izlasku iz svih svojih aranžmana za licenciranje u EU.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *