U gradnju autoputa uključeno najviše domaćih kompanija

Dodajte komentar

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva do sada je izdalo 78 saglasnosti za angažovanje podizvođača na realizaciji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, kojima je obuhvaćeno 99 kompanija, od čega 80 iz Crne Gore.

“Na taj način je autoput postao projekat koji je u svoju realizaciju uključio najviše domaćih kompanija”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Iz Ministarstva su saopštili da, u skladu sa ugovorom o projektovanju i izgradnji, izvođač radova nema pravo da radove u cjelini ustupi podizvođačima.

“Izvođač radova je obavezan da angažuje podizvođače za projektovanje i izvođenje radova, koji imaju sjedište i registraciju u Crnoj Gori prije 1. januara 2012. godine, u obimu koji ne može biti manji od 30 odsto prihvaćenog iznosa ugovora”, objasnili su iz Ministarstva.

Podizvođački radovi podrazumijevaju izvođenje radova na gradilištu, kao i poslove projektovanja.

Dobavljači i zakupodavci materijala i opreme, kao i davaoci ostalih usluga u vezi sa projektom i ugovorom, ne smatraju se podizvođačima, pa za njih nije potrebno pribavljanje saglasnosti.

“Izvođač sam obavlja odabir potencijalnih podizvođača i odgovoran je za kvalitet i dinamiku njihovih radova, kao i za plaćanja podizvođačima”, rekli su iz Ministarstva.

Ministarstvo, u svojstvu investitora, izdaje prethodnu saglasnost, ali to ne znači automatski i da je neko postao podizvođač, jer je to obligacioni odnos dva ili više preduzeća, odnosno između izvođača radova i drugih kompanija.

Investitor, kako su objasnili, ne određuje podizvođače, već na predlog izvođača daje prethodnu saglasnost ako ispunjavaju uslove.

“Osnovni kriterijumi koje investitor ima u vidu prilikom davanja prethodnih saglasnosti su tehnička i kadrovska referentnost potencijalnog podizvođača za određenu vrstu poslova, kao i posjedovanje odgovarajućih licenci”, kazali su iz Ministarstva.

Izdavanje prethodnih saglasnosti odnosi se na domaće i strane podizvođače, pri čemu se samo angažman domaćih kompanija računa u ugovorom definisanu kvotu od 30 odsto.

Bilans realizacije ugovorne obaveze izvođača radova u vezi sa angažovanjem podizvođača svodi se na završetku radova, na bazi stvarno realizovanih predmeta i vrijednosti podizvođačkih ugovora.

Gradnja prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja 2015. godine, od kada kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC) kreće rok od četiri godine za završetak radova.

Izgradnja autoputa koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona USD na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *