Naslovne strane dnevnih novina za 23. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Pejović ostao bez Prerade i novca

Stečajna uprava Prerade, bivše fabrike Kombinata aluminijuma, raskinula je kupoprodajni ugovor zaldjučen 4. septembra 2014. godine sa kompanijom Uniprom Veselina Pejovića koja nakon četiri godine iščekivanja nije uplatila preostalih 1,1 milion eura za kupovinu Valjačkog stana i Livnice za trake, dvije organizacione cjeline bivše prerađivačke fabrike, saznaju Vijesti nezvanično.
Tim povodom juče nijesmo mogli dobiti izjavu ni od stečajnog upravnika Zorana Jankovića niti od gazde Uniproma Pejovića.

Aco i A2A korak do 17 miliona

Skupština akcionara Rudnika uglja predložila je juče Odboru direktora da ne prihvati ponudu za kupovinu akcija Rudnika uglja od Elektroprivrede po cijeni nižoj od 6,5 eura, odnosno tačno po onoj koju za svoje akcije traže italijanska kompanija A2A i Aco Đukanović, brat bivšeg premijera.

Mijović i Katić nijesu krivi što su branili rijeku

Osnovni sud u Plavu oslobodio je juče todgovornosti mještane Murina Ljubišu Mijovića i Ljubišu Katića da su prinudno 22. juna prošle godine zaustavili radove koncesionara na Murinskoj rijeci. To je juče “Vijestima” potvrdio Mijović. Krajem prošle sedmice u sudu su svjedoci potvrdili da njih dvojica nijesu prinudom i pogrdnim riječima zaustavili vozače građevinskih mašina.

Dnevne novine

Arapi zainteresovani za investicije u Ulcinju

Kompanija 32Group zainteresovana je za investicije u turizam u Ulcinju, kao i za valorizaciju aerodroma u Podgorici u Tivtu, saopšteno je u razgovoru premijera Duška Markovića i njenih predstavnika.

U poljoprivredU će biti uloženo 87 miliona eura

Crna Gora je ispunila uslove za implementaciju IPARD II programa i dobila ovlašćenje za upravljanje sa 39 miliona eura evropskih sredstava, što će uz učešće iz državnog budžeta iznositi 87 miliona, saopštio je resorni ministar Milutin Simović. Kako je najavio, uskoro će biti objavljeni javni pozivi u okviru tog programa.

Odbor direktora utvrđuje uslove o preuzimanju Rudnika

Akcionari Rudnika uglja Pljevlja ovlastili su juče Odbor direktora da sačini mišljenje o uslovima, vrsti i visini naknade po kojima bi Elektroprivreda (EPCG) mogla preuzeti većinski paket akcija pljevaljskog preduzeća.

Dan

Kartica za turiste

Unika osiguranje je u saradnji sa S&T kompanijom kao strateškim partnerom lansirala novi veb-šop preko kojeg će strani turisti moći da kupe Unika Montenegro holidej kard.

Povećati plate, ne otpuštati radnike

Akcionari Rudnika uglja (RUP) su juče usvojili odluku o davanju smjernica odboru direktora za sačinjavanje obrazloženog mišljenja o uslovima, vrsti i visini naknade za preuzimanje pljevaljskog preduzeća, a u vezi sa objavljenom odlukom o izražavanju zainteresovanosti za ulazak u vlasničku strukturu RUP-a od strane Elektroprivrede.

Pale kamate na depozite

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, pala je u novembru 0,04 procentna poena i iznosila je 6,9 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa u novembru je, kako piše u Biltenu CBCG, oslabila 0,03 procentna boda na 6,24 odsto.

Pobjeda

Naplatili 69 miliona

Uprava carina je u decembru naplatila 68,8 miliona eura neto prihoda, što je 23,6 odsto više nego u istom mjesecu godinu ranije. Od toga najviše od PDV pri uvozu, 46,2 miliona, akciza 19,8 miliona, carine 2,2 miliona, na porez na kafu 162.700, a na ostale prihode 272.700 eura.

Kroz IPARD za poljoprivredu 87 miliona

Crna Gora je ispunjavanjem uslova za početak implementacije IPARD II programa dobila ovlašćenje za upravljanje sa 39 miliona eura evropskih sredstava, što znači da će se, uz učešće iz nacionalnog budžeta i ulaganje korisnika, investirati ukupno 87 miliona eura, saopštio je ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

CBCG: Inflacija neće prekoračiti tri procenta

U ovoj godini ne treba očekivati zabrinjavajuće inflatorne tendencije, jer će se sa vjerovatnoćom od 90 odsto inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena kretati od 1,3 do 3,6 odsto, zavisno od mjeseca do mjeseca, odnosno 2,5 odsto prosječno kazali su Pobjedi iz Centralne banke, komentarišući sve češće tvrdnje u javnosti da postoji opasnost da inflacijapreskoči granicu od tri odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *