MMF povećao globalne prognoze rasta

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond povećao je svoju procjenu rasta svetske privrede usljed kratkoričnih podsticaja sa novom poreskom politikom Vašingtona.

U novom izvještaju o stanju svjetske privrede, MMF je naveo da je svjetska privreda prošle godine imala rast od 3,7 odsto, što je za 0,1 odsto više nego što je predviđeno prošle jeseni.

Za sljedeće dve godine predviđeni rast je podignut za 0,2 odsto na 3,9 odsto, što odražava očekivanje pozitivnih promjena posle nove američke poreske politike kojom su smanjeni korporativni porezi, naveo je MMF.

Posljedice novog poreskog sistema u SAD će biti pozitivne do 2020. godine, ali se očekuje da zbog poreskog paketa od 2022. dođe do smanjenja rasta, naveo je MMF.

U izvještaju predstavljenom na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, MMF je naveo da je ubrzanje rasta rasprostranjeno, s pozitivnim izenađenjima u Evropi i Aziji.

“Globalni rast se ubrzava od 2016. godine i svi znaci ukazuju na nastavljanje jačanja tog rasta”, rekla je direktorka MMF Kristin Lagard.

Rast u eurozoni će ove godini biti 2,3 odsto, što je za 0,3 odsto više nego što se ranije predviđalo, dok će sljedeće biti 2,2 odsto, što je za 0,4 odsto više nego u prethodnoj projekciji.

MMF očekuje rast u SAD ove godine od 2,7 odsto, što je za 0,4 odsto više nego ranije, dok u Kini očekuje rast u 2018. godini od 6,6 odsto, što je za 0,1 odsto više nego ranije, a u Indiji od 7,4 odsto, koliko se i ranije predviđalo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *