Makron: I Francuska bi glasala za izlazak iz EU

Dodajte komentar

Francuska bi vjerovatno pratila U.K. i takođe glasala za napuštanje Evropske unije, da se suočila sa takvom prilikom, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron.

Makron je rekao da bi, da se francuski narod stavio u sličnu situaciju i da je od njih zatraženo da glasaju “za” ili “protiv” članstva u EU, vjerovatno bi se takođe odlučili da napuste blok.

“Srednja klasa, radnička klase, a naročito najstariji građani vaše zemlje su odlučili da proteklih decenija nisu imali koristi od članstva u bloku i da im globalizacija nije donijela ništa dobro”, rekao je Makron za BBC.

Na pitanje da li je Francuska mogla donijeti istu odluku kao i Britanci, Makron je rekao: “Da, vjerovatno. Da smo bili u sličnom kontekstu, ali naš kontekst je bio veoma različit”, dodao je.

Francuska, jedna od zemalja osnivača Evropske unije, igra ključnu ulogu u kreiranju evropskih politika. Međutim, u pojedinim regijama ove zemlje postoji očigledno nezadovoljstvo u pogledu buduće politike EU, a naročito kada je riječ o imigraciji i izbjegličkoj krizi.

Podsjetimo, aktuelni predsjednik Francuske Emaulen Makron se, u drugom krugu predsjedničkih izbora, takmičio sa partijom Nacionalnog fronta (ekstremno desničarskom partijom), koja je vodila kampanju za ograničenje broja imigranata, koji se trenutno nalaze u Francuskoj i zastupala ideju o napuštanju EU.

Makron je izjavio da se nada da će tekući pregovori sa Bregzitom sačuvati duboke i prisne odnose između Unije i Ujedinjenog Kraljevstva, ali da će svaki sporazum sa EU “biti po definiciji manje prisan i obostrano koristan nego što je to bio do danas”.

On je dodao da će Britanija imati poseban odnos sa blokom, kao i da će on biti nešto drugačiji od sporazuma koje sa EU imaju zemlje poput Norveške ili Kanade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *