Besiks grupa zainteresovana za projekte Glavnog grada

Dodajte komentar

Uprava glavnog grada je u proteklom periodu realizacijom značajnih kapitalnih projekata pokrenula jedan veoma obiman investicioni ciklus, istakao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović na sastanku sa Rikom Vanderbergeom izvršnim direktorom Besiks grupe, Lukasom Koningsom zamjenikom generalnog menadžera za međunarodnu saradnju i Matju Rikvaertom šefom odsjeka za odnose s javnošću. U delegaciji su bili i predstavnici Besiks Crna Gora Džef Desvijsen, Tonino Fantić i Nađa Radulović.

Gradonačelnik Stijepović je istakao da je projekat koji je u tom smislu prioritetan, ne samo za Podgoricu, nego  čitavu Crnu Goru izgradnja uređaja za prečišćavanje otpadnih voda i tretmana kanalizacionog mulja.

„Obezbijedili smo finasiranje projekta čija vrijednost približno iznosi 50 miliona eura.  Nakon potpisivanja ugovora naše preduzeće Vodovod i kanalizacija, zajedno sa partnerima iz KfW banke, obavilo je veliki posao kada je u pitanju predkvalifikacija za odabir konsultatna koji treba da pripremi tendersku dokumentaciju. Od 12 inostranih kompanija sa potrebnim referencama odabrano je njih pet koje su ušle u najuži izbor, a kada se izabere konsultant on će pripremiti javni poziv i nakon toga ćemo ući u raspisivanje tendera za projektovanje i  izvođenje radova na sistemu za prečišćavanje otpadnih voda, sistemu za tretman kanalizacionog mulja i kolektorskoj mreži“ naglasio je gradonačelnik Stijepović.

U toku je i tender za projekat Jugozapadne obilaznice.

„Njegova vrijednost iznosi 22 miliona eura i Glavni grad će je ralizovati zajedno sa Vladom Crne Gore i uz podršku IFC-a, kao dijela Svjetske banke. Ovaj projekat obuhvata izgradnju saobraćajnice bulevarskog tipa, sa četiri saobraćajne trake, nadvožnjakom i novim mostom preko Morače“, istakao je gradonačelnik Stijepović.

„Još jedan projekat od značaja za dalji razvoj grada je izgradnja postrojenja za proizvodnju elektične energija iz deponijskog biogasa. To je projekat koji se u tehnološkom smislu tretmana otpada naslanja i nadovezuje na postotojeće infrastuturne kapacitete deponije, i očekujemo da će tender za privatno-javno partnerstvo biti raspisan ubrzo“, naglasio je Stijepović.

„Ovo su značajni projekti koje realizuje Glavni grad. Mi već radimo u Crnoj Gori od 2013. godine, kao izvođač i suinvestitor jednog od kapitalnih investicionih projekata u vašoj državi – Luštica Bay, i 50% smo vlasnici budućeg hotela „Chedy“, na istom lokalitetu. Naš cilj je da proširimo poslovanje, jer smo odgovrna kompanija koja se oslanja na lokalne kapacitete, radnu snagu i proizvode… Projekti koje je Glavni grad pripremio su kvalitetni i mi pratimo dešavanja na tom polju“ naglasili su iz Besiks grupe.

Besiks grupa je najveća belgijska kompanija koja radi na izgradnji objekata (aerodromi, banke, parkinzi, tržni centri, kulturni i religijski objekti, visoke zgrade, bolnice, hoteli, stambene i poslovne zgrade, objekti za skladišta i logistiku), infrastrukture (mostovi, željeznice, putevi, kanalizacione mreže, tuneli, lučka infrastruktura: lukobrani, nasipi, brane, marine, zidovi keja, obalne zaštite, kanali), objekata za sport i rekreaciju (stadioni, tematski parkovi), industrijskih objekata i ekološkim projektima (postrojenja za prečišćavanje industrijskih otpadnih voda, otpadnih voda opština i pitke vode, pumpe i hidroelektrane). Besiks grupa je, takođe, aktivna u pružanju usluga iz oblasti nekretnina i koncesija.

Najveći ogranak ove kompanije, N.V. Besiks SA, aktivan je u gotovo svim oblastima građevinarstva. Pored pomenutih aktivnosti, u okviru Besiks grupe su i druge poznate kompanije (Cobelba, Žak Delens, Socogetra, Vanhout, Vust, Franki fondacija Belgije, Besiks Park, Luks TP, Zapad konstrukcija), koje su dio raznih investicionih projekata, ne samo u zemljama Beneluksa i Francuskoj, već je grupa aktivna, pored Evrope, u sjevernoj i centralnoj Africi, a posebno na Bliskom Istoku (Sik konstrukcija), kao i u centralnoj Aziji i Australiji.

Na svjetskoj listi, Engenereeng News-Record, prvih 250 kompanija iz ove djelatnosti za 2017. godinu Besiks Grupa je rangirana na 61. mjestu, 7. u Evropi i 1. u zemljama Beneluksa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *