Ministarstvo finansija ozbiljno analizira hedžing kredita za auto-put

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija donijeće blagovoremeno odluku o minimalizovanju valutnog rizika u aranžmanu sa kineskom Exim bankom, što će omogućiti da spremni dočekamo 2021. godinu kada se aktivira otplata glavnice kredita za auto-put, saopšteno je Dnevnim novinama u ovom Vladinom resoru.

Za izgradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare Vlada se u oktobru 2014. kreditno zadužila kod Exim banke u iznosu od 688 miliona eura, ali je od tada ta suma, ne računajući kamate, uvećana do 20 odsto zbog rasta kursa američkog dolara u kojem je kredit obračunat.

U Ministarstvu ističu da zbog toga, iako je grejs period još na snazi, razmatraju mogućnost da ovaj valutni rizik minimizuju, prenoseći ga na neki hedž-fond, pod odgovarajućim uslovima.

“Kredit koji nam je kineska Exim banka odobrila za izgradnju auto-puta je zaključen u dolarima, pa bi, očigledno, eventualni rast dolara prema euru dodatno opteretio Crnu Goru kao korisnika. To je jedan od eksternih faktora, na koje mi ne možemo uticati, a koji nam znatno otežavaju planiranje i garantovanje efekata mjera fiskalne konsolidacije. Zato su naša razmišljanja u vezi sa eventualnim hedžingom veoma aktuelna, a analize i procjene krajnje ozbiljne”, naveli su u Ministarstvu.

Hedžing bi podrazumijevao da Vlada, za određenu cijenu, prebaci valutni rizik na nekog ko želi da učestvuje u obezbjeđivanju investicije od kursnih razlika. Ovaj aranžman bi se, prema ranijim procjenama Ministarstva finansija, najduže mogao realizovati na period od 10 godina bez većeg opterećenja finansija.

Značajan rast dolara bilježio se do prošle godine, od kada je došlo do njegovog slabljenja prema euru. Rast evropske valute nastavljen je i početkom 2018, pa je ona nedavno dostigla trogodišnji maksimum, što ide u korist korisnicima dolarskih kredita, među kojima je i Crna Gora.

 

(Opširnije u Dnevnim novinama)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *