Naslovne strane dnevnih novina za 20. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Nekvalitetni krediti u padu od 21,6 odsto u 2017.

Nekvalitetni krediti na kraju prošle godine zabilježili su na godišnjem nivou pad od 21,6 odsto, konstatovano je luče na sjednici Savjeta Centralne banke. Članovi Savjeta vrhovne monetarne institucije su ocijenili da je primjena izmjena i dopuna Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama dala doprinos ostvarenom snižavanju nivoa nekvalitetnih kredita. Taj zakon je na snazi do maja ove godine.

Američki fond preuzima Telenor?

Norveška telekomunikaciona grupa Telenor je u pregovorima sa američkim fondom KKR grupa o prodaji u paketu njenih kompanija u tri zemlje jugoistočne Evrope (Crna Gora, Srbija i Bugarska) za dvije milijarde eura. Tu informaciju objavili su mediji iz Sofije prije dva dana, a prenio je poznati regionalni portal Seenews.

KAP neće dobiti 36,33 miliona od Prerade

Privredni sud u ponovljenom postupku odbio je tužbeni zahtjev Kombinata aluminijuma u stečaju koji je tužbom tražio od zavisnog društva Prerada u stečaju priznanje potraživanja u iznosu 36.335.944 eura.

Dnevne novine

Napredak finansijskog sistema iznad očekivanog

Uz jačanja supervizijske funkcije i intenzivan rad na unapređenju regulatornog okvira, Centralna banka (CBCG) će se u ovoj godini fokusirati i na dalje jačanje kreditne aktivnosti banaka, kazao je guverner Radoje Žugić u razgovoru sa šefom Kancelarije Svjetske banke (SB) za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanuelom Salinasom.

Za reformu poreske administracije 14 miliona

Ministar finansija Darko Radunović i direktor Svjetske banke za Crnu Goru Emanuel Salinas potpisali su u petak 14 miliona vrijedan ugovor o zajmu za projekat “Reforma poreske administracije, koji će doprinijeti unapređenju rada Poreske uprave (PU) i efikasnijem pružanju usluga.

Godišnja inflacija 2,8 odsto

Prosječna godišnja inflacija u prošloj godini, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je 2,8 odsto, pokazali su podaci Monstata. Mjesečna deflacija u decembru prošle godine, mjerena HICP-om iznosila je 0,1 odsto, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec 2016. bile u prosjeku više 2,9 odsto.

Dan

Službenicima 13. plata, penzionerima ni cent

Umjesto da se za Novu godinu najugroženijim penzionerima da pristojna pomoć jer žive bijednim životom, Skupština, Vlada i druge institucije su odlučile da svojim službenicima isplate 13. platu, naveli su iz Partije invalida, penzionera i restitucije (PIR).

Telenor prodaje svoje kompanije

Kompanija Telenor namjerava da proda svoje kompanije u Crnoj Gori, Srbiji i Bugarskoj za dvije milijarde eura, a najizvjesniji kupac je američki investicioni fond KKR, prenosi Mergemarket pozivajući se na tri nezvanična izvora. Iz kompanije nijesu htjeli da komentarišu njihove navode.

Uključiti socijalne partnere

Da privatni sektor i socijalni partneri nijesu u dovoljnoj mjeri uključeni u kompletan proces kreiranja politika, posebno na lokalnom nivou, ukazao je šef Sektora za međunarodne odnose i ekonomiju u Uniji poslodavaca (UPCG) Mirza Mulešković. On je, kako piše u saopštenju UPCG, učestvovao na prvom regionalnom evropskom forumu o razvojnim politikama, održanom u belgijskom Gentu.

Pobjeda

Brodovi lani doveli 650.000 turista

Kruzeri su doveli više od 650.000 turista tokom prošle godine u Crnu Goru, što je skoro 100.000više nego u 2016. godini kazao je Pobjedi vlasnik agencije ,,Alegra krstarenja” Mihailo Vukić, dodajući da su strani turisti najviše uživali u Bokokotorskom zalivu, nacionalnim parkovima Lovćen i Skadarsko jezero i Primorju. Podsjetio je da je kruzing industrija zabilježila porast od 50 odsto u posljednjoj deceniji i da taj trend nije zaobišao ni nas.

Kamata za Hiljadu plus 2,99 odsto

Treća faza rješavanja stambenih potreba po povoljnim uslovima uskoro treba da počne i već je izvjesno da će fiksna kamatna stopa biti najmanja do sada i iznosiće 2,99 odsto – kazao je Pobjedi generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja u turizmu Marko Čanović dodajući da su trenutno u fazi pregovora sa bankama u vezi svih uslova za kreditiranje projekta Hiljadu plus stanova.

Zbog kašnjenja VE Krnovo i suše neće porasti računi za struju

U skladu sa planiranom dinamikom rada elektroenergetskih objekata tokom godine, odnosno planiranom potrošnjom i proizvodnjom električne energije, naknada za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije za ovu godinu neće biti povećana saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Taj resor privodi kraju izradu novog pravilnika o naknadi za podsticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora u 2018. godini, koji će biti donijet do krajajanuara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *