Naslovne strane dnevnih novina za 19. januar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Karađorđevići traže i dio Sveca

Princ Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina traže da im se vrati i kompletna zemlja na ostrvu Sveti Stefan. Na dvorište od 13.293 kvadrata tog luksuznog grada hotela upisana je zabilježba restitucije srpske kraljevske porodice.

Spremni bonusi u Monteputu

Dobit Monteputa, državne kompanije koja rukovodi tunelom Sozina, za prošlu godinu iznosi 1,7 miliona eura, navedeno je u finansijslcom izvještaju kojeg je Vlada juče usvojila. Prihod je bio 8,2, a rashod 6,5 miliona. Prema statutu Monteputa, 70 odsto profita ide u državni budžet a 30 odsto, uz saglasnost Vlade, odlučuje bord direktora čiji su članovi proteklih godina to koristili da bi sebi isplatili dodatne naknade.

Poreska policija bila bi nam višak

Službenici koji bi eventualno bili zaposleni u poreskoj policiji ne bi imali veća ovlašćenja u postupanju nego što ih to sada imaju poreski inspektori, te bi angažovanje kadrova u poreskoj policiji bilo aposlutno nesvrsishodno trošenje ioanko brojčano ograničenih ljudskih resursa koje imamo u Poreskoj upravi (PU).

Dnevne novine

Trgovanje na berzi struje do kraja godine

Berza električne energije (MEPEX) trenutno postoji kao projektna kompanija, a sa operativnim aktivnostima i trgovanjem počeće do kraja ove godine, saopštio je u razgovoru za Dnevne novine njen tehnički direktor Dejan Drašković.

Kontrolisati nelegalno, a ne legalno poslovanje

Jedna od namjera inicijatora izmjena Zakona o inspekcijskom nadzoru bila je da odgovori na primjedbe privrednika koji legalno posluju zbog učestalih kontrola, dok oni koji rade nelegalno nijesu pod nadzorom, saopštila je pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove Rada Marković.

Imovina Vektra Boke na prodaji za 8,4 miliona

Odbor direktora kompanije Vektra Boka raspisao je javni poziv za prodaju dijela nepokretne imovine tog hercegnovskog preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od 8,4 miliona eura. Na prodaju su ponuđeni restoran Galeb po po četnoj cijeni od 4,43 miliona eura, motel Dubrava za 2,6 miliona i zemljište na Rosama za 250.000 eura.

Dan

Zaustaviti nelegalno poslovanje

Poslovanje u sivoj zoni ekonomije i nelojalna konkurencija negativno utiču na tržište i rad preduzeća koja izmiruju obaveze u skladu sa zakonskim propisima, kazala je potpredsj ednica Privredne komore Ljiljana Filipović na okruglom stolu o inspekcijskom nadzoru.

Do novca preko vajbera

Adiko banka je uvođenjem prve digitalne bankarske usluge Addiko Chat banking omogućila korisnicima te usluge da, pored plaćanja u domaćem platnom prometu, novac mogu slati i putem vajber korisničke platforme. Nova funkcionalnost daje mogućnost korisniku Addiko Chat bagase da šalje sredstva sa svojih računa direktno vajber kontaktima, bez iotrebe da zna njihov broj transakcionog računa.

Radunović potpisuje ugovor o zajmu

Ministar finansija Darko Radunović i direktor Svjetske banke za našu zemlju Emanuel Salinas potpisaće danas ugovor o zajmu za projekat ,”Reforma poreske administracije, u iznosu od 14 miliona eura.

Pobjeda

Statis otkupio petinu akcija Univerzal kapital banke

Petina ili 3,6 miliona akcija Univerzal kapital banke prodato je juče na Montenegroberzi za 1,37 miliona eura. Cijena po akciji je oborena za blizu 87 odsto, na 38 centi, a nominalna je 51 cent.

Telenor mora da vrati službu nadzora iz Beograda

Agencija za elektronske komunikacije je krajem prošle godine donijela rješenje kojimje kompaniji Telenor naloženo da organizuje rad službe za nadzor mreže u slučaju pojave sigurnosnih incidenata u Crnoj Gori, u svojim poslovnim prostorijama, a ne da se kao do sada dio nadzora vrši daljinski iz Beograda. Telenor se žalio na rješenje EKIP-a, ali je Savjet Agencije odbio žalbu kao neosnovanu.

Inspektori ulaze u stanove nakon odobrenja suda

Nacrtom zakona o izmjenama zakona o inspekcijskom nadzoru, prvi putje predviđen i normiran inspekcijski pregled u stambenim ili drugim prostorima, kada postoje indicije da se u njima nelegalno posluje, saopštilaje generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *