Monomi: Kad se agencijski pokloni od sira i vina “apgrejduju” u društvenu igru za regiju

Dodajte komentar

Crnogorska agencija Fleka poznata je po svojim zanimljivim prazničnim poklonima za partnere, a ove godine odlučili su se na razvoj kviza za mobilne uređaje pod imenom Monomi.

Igre s kartama su nešto od čega u posljednje vrijeme teško možete pobjeći. Bilo to na računaru u vidu Hearthstonea ili nekog od njegovih klonova ili uživo uz Cards Against Humanity, karte su i u 2018. aktualne kao što su bile i prije 50 ili 100 godina.

Ipak, u ovom tekstu nećemo govoriti o ajncu ili beli, već o novogodišnjem poklonu crnogorske digitalne agencije Fleka koja je posljednjih nekoliko godina postala prepoznatljiva upravo po zanimljivim poklonima i proizvodima koje razvijaju krajem godine. Njihova posljednja ideja je Monomikviz s kartama za mobilne uređaje.

O Fleki, Monomi aplikaciji i još mnogo drugih stvari razgovarao sam s Nemanjom Boljevićem iz Fleke od kojeg sam najprije želio saznati kako je Fleka počela i čime se zapravo bave: “Flekini počeci se vezuju za Milano gdje su, prije osnivanja kompanije u Crnoj Gori, naši CEO i CTO, Miloš Milošević i Giuseppe Aiello, stekli značajno poslovno iskustvo. Njihova želja je bila spojiti znanje koje obojica imaju – jedan iz domena dizajna, a drugi iz domena razvoja softvera, kako bi dobili kvalitetan i zaokružen proizvod.”

Multiplayer kviz s karticama

Ovogodišnji Flekin poklon nije fizički proizvod nego aplikacija. Nemanja pojašnjava što je tačno Monomi: “Monomi (na japanskom “onaj koji sve vidi”) je Web, Android i iOS aplikacija sa
pitanjima i odgovorima, urađena po principu flash cards, koja korisniku omogućava
da testira svoja znanja iz različitih oblasti. Glavni cilj aplikacije je naučiti nešto novo ili se podsjetiti na podatke koje smo zaboravili, na jedan zabavan i dopadljiv način. Kada govorimo o dostupnim
modalitetima, trenutno postoje Priprema i Dvoboj.”

U principu, radi se o kvizu temeljenom na izvlačenju virtualnih kartica iz špila. Dok u Priprema modu igre sami možete provjeriti što znate o zadanoj temi, meni je zanimljiviji Dvoboj u kojemu možete igrati protiv osobe koja se nalazi u vašoj neposrednoj blizini. Osim što je dobra ideja za praznike, Nemanja kaže kako je ovo sjajan pokazatelj činjenice da tehnologija ne mora uvijek odvajati ljude već ih može i zbližiti.

Igra Monomi cijela Jugoslavija

Trenutno se u Monomi-ju možete takmičiti u šest tema: književnost, Jugoslavenska kinematografija, Znamenitosti, Geografija, Putovanje u XX vijek i Moderna kultura. Nemanja kaže kako su se tokom osmišljavanja pitanja trudili da onabudu različite težine kako bi igra bila podjednako zanimljiva svima: i onima koji znaju mnogo o temi ali i svima ostalima.

Nemanja napominje kako je Monomi prvi Flekin poklon kojim žele “izaći” iz granica Crne Gore: “Potrudili smo se da se u temama nađe približno jednak broj pitanja iz svih zemalja bivše države, pa će se igrači, između ostalog, podsjetiti godine u kojoj je Zagreb bio domaćin Univerzijade, serija “Kuda idu divlje svinje” i “Gruntovčani” itd. Bilo nam je izuzetno bitno da aplikacija bude zabavna, ali ne na štetu njene edukativne strane. Mislim da smo taj balans između zabave i učenja postigli upravo kroz pomenutu različitost u zahtjevnosti pitanja.”

Kako je Monomi ipak nešto drugačiji od vunenih čarapa, biće zanimljivo vidjeti koliko će se dugo nadograđivati od strane Fleke. Nemanja kaže kako je Monomi od samog početka zamišljen kao projekt koji će trajati neko vrijeme, a pozitivne reakcije korisnika koji su isprobali aplikaciju samo su potvrdile tezu kako je Monomi nešto u što treba uložiti nešto više vremena. Sljedeći koraci za Monomi su, kaže Nemanja: “Dodavanje drugih tema, kao i proširivanje postojećih s novim pitanjima i vizualnim i zvučnim efektima. Zahvaljujući tome, Monomi će uvijek biti zanimljiv starim i novim korisnicima. Također, naš tim dizajnera i programera radi na razvijanju novih mogućnosti za igru, pa će korisnici uskoro moći da, između ostalog, sami kreiraju teme s pitanjima.”

Raduje nas što će Monomi nastaviti svoj život, a Fleki želim mnogo sreće u planiranju idućeg prazničnog poklona koji će bez sumnje biti zanimljiv. Monomi možete preuzeti na Google Play prodavnici za Android ili App Storeu za iOS uređaje ili isprobati igru na webu.

Ivan Šimić, Netokracija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *