Veći minimalac povećao bi troškove za 40 miliona?

Dodajte komentar

Ukoliko bi Vlada povećala minimalnu zaradu, koja iznosi 193 eura, to bi prouzrokovalo uvećanje troškova poslodavcima za 40 miliona eura, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu finansija Nina Vujošević. Ona je, na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, saopštila da je minimalna zarada u Crnoj Gori na nivou prosječne u EU.

“Cilj Vlade je povećanje zaposlenosti i zarada, ali i suzbijanje neformalne zaposlenosti”, ukazala je Vujošević, predstavljajući Nacrt programa ekonomskih reformi od 2018. do 2020. godine.

Komentarišući ovaj dokument, koji je Odbor juče razmotrio, predstavnik Unije slobodnih sidnikata Vukašin Zogović je naveo da je prosječna zarada po satu 2,9 eura, a da je u EU najniža satnica 4,1 euro.
“Platu treba povećati 40 odsto da bismo dostigli najnižu prosječnu zaradu u EU. U dijelu prognoza u dokumentu o tome ništa ne piše” rekao je Zogović i istakao da je USSCG Vladi predložila više mjera koje bi trebalo da budu sastav Programa ekonomskih reformi.

“Predložili smo povećanje poreza na dobit, zaustavljanje daljeg rasta poreskog duga, uvođenje poreza na preduzetnike na finansijske transakcije, poreza na luksuz, kao i efikasnije otkrivanje nezakonito stečene imovine”, obrazložio je Zogović.

Nacrt programa ekonomskih reformi treba da do kraja januara bude dostavljen Evropskoj komsiji na ocjenu. Poslanici su dogovorili da eventualne sugestije na ovaj dokument dostave predlagaču do momenta utvrđivanja njegovog konačnog teksta. A.N.

Predloženo usvajanje
Članovi Odbora juče su predložili Skupštini da usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o opštoj bezbjednosti proizvoda, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima.

Predloženo je i usvajanje Predloga zakona o kontroli državne pomoći i Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije, kojim je predviđeno da Agencija za zaštitu konkurencije preuzme kontrolu državne pomoći.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *