Poreska pokreće stečaj u lokalnim preduzećima

Dodajte komentar

Za lokalna preduzeća sa najvećim poreskim dugom, koja u kontinuitetu kasne u izmirivanju obaveza, biće pokrenut stečajni postupak, najavili su iz Poreske uprave za Dnevne novine, te dodali da trenutno sprovode detaljnu analizu stanja obaveza svakog od ovih dužnika.

Većinom se, kako su istakli, radi o društvima s ograničenom odgovornošću, što omogućava predlaganje stečajnog postupka kao krajnju mjeru za obezbjeđenje poreskih potraživanja, koja se inače primjenjuje kod svih dužnika.

U Poreskoj nijesu precizirali iznos dugovanja ovih preduzeća, ali su ukazali da je riječ o subjektima koji kasne u izmirenju tekućih i obaveza po reprogramu.

Stepen poreske discipline mora biti na zadovoljavajućem nivou, kako kod poreskih obveznika u privredi, tako i kod onih koji čine državnu i lokalnu javnu upravu. Zbog toga sve mjere i zakonska rješenja koja primjenjujemo na privredne subjekte, primjenjujemo i prema preduzećima i ustanovama koja čine lokalnu samoupravu“, kazali su u Poreskoj upravi.

Zakon o reprogramu poreskih potraživanja, koji je počeo da se primjenjuje prvog dana prošle godine, omogućio je preduzećima i javnim ustanovama na lokalnom nivou reprogramiranje ukupnog duga, a prema aktuelnim podacima, on na nivou države iznosi 10.920.283,19 eura.

“Pri tome, 10.461.524,7 eura odnosi se na osnovni dug, a 458.758,49 eura na kamate. Po osnovu uplata kroz reprogram lokalnih preduzeća i javnih ustanova u 2017. godini, prihodovali smo 1.391.093,22 eura. Imajući u vidu da Zakon ne predviđa tu mogućnost, nijednoj opštini nije odobren reprogram potraživanja, iako je Ulcinj tokom Javnog poziva Ministarstva finansija za to aplicirao, ali je odbijen”, rečeno je Dnevnim novinama.

No, i pored reprograma koje je 2015. odobrilo Ministarstvo finansija i one regulisane zakonom iz 2017, pojedine opštine i preduzeća su i u drugoj polovini prošle godine kasnile s uplatom tekućih obaveza, pa je primijenjena mjera prinudne naplate blokadom
ziro-računa.

“Opštinama Nikšić, Budva i Bar odobren je 2015. reprogram poreskog duga od strane Ministarstva finansija, ali sada redovno servisiraju sve dospjele repogramirane i tekuće obaveze”, zaključili su u Poreskoj upravi.

U BLOKADI BILI RAČUNI PET OPSTINA I 83 KOMPANIJE
Od septembra do decembra prošle godine, mjera prinudne naplate blokadom žiro-računa sprovedena je prema pet opština i 83 lokalna preduzeća iz Prijestonice Cetinje i opština Ulcinj, Pljevlja, Bar, Rožaje, Bijelo Polje i Berane.

Izvor: Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *