Kurc skeptičan po pitanju zajedničkog budžeta u eurozoni

Dodajte komentar

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocijenio je, uoči današnje posjete Berlinu, da EU mora biti štedljivija i efikasnija, te je izrazio skeptičnost prema predlozima koji predviđaju uspostavljanje zajedničkog budžeta u eurozoni o čemu se razgovara u Njemačkoj.

Kurc je, u intervjuu „Frankfurter Algemajne cajtung” (FAZ), rekao da je skeptičan kada je riječ o budžetu eurozone, čime se pozicionirao protiv pozicija koje velike partije u Njemačkoj zastupaju.

„Principijelno dijelim cilj transparentnije, konkurentnije i subsidijarno organizovane Evrope”, poručio je on.

Za razliku od stranaka u Njemačkoj Kurc nije spreman unapred da prihvati veće doprinose EU posle istupanja Velike Britanije iz Unije.

“U pregovorima o višegodišnjem finansijskom okviru posle Bregzita ne treba da dođe do jednostranog većeg opterećenja za neto uplatioce kao što je Austrije. Umjesto toga EU mora biti štedljivija i efikasnija”, naglasio je Kurc.

Kurc će danas, tokom boravka u Berlinu, razgovarati sa svojom njemačkom koleginicom Angelom Merkel i predsjednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom.

Takođe planiran je i susret sa predsjednikom njemačke Fran-Valterom Štajnmajerom.

„Nemačka je naš najvažniji susjed i partner”, naglasio je Kurc.

Inače, prva posjeta od kada je stupio na dužnost Kurca je odvela u Brisel, kako bi pokazao da je nova vlada jasno proevropska, a druga u Pariz kod predsjednika Emanuela Makrona.

„Smatram dobrim što Francuska ima proevropskog predsjednika sa snažnom voljom za promjenama u EU. Imamo slične predloge po pitanju bezbjednosne i migracione politike”, objasnio je Kurc.

Politika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *