Frankfurt – pobjednik trke za izbor novog finansijskog centra Evrope

Dodajte komentar

Frankfurt se izdvojio kao pobjednik u trci za grad koji će zamijeniti London, nakon Bregzita.

Zbog odluke Velike Britanije da napusti jedinstveno tržište EU, na hiljade radnih mjesta će iz Londona biti premješteno u nova finansijska čvorišta Evropske unije, među kojima je najznačajniji – Frankfurt.

“Morgan Stenli”, “Citygroup Inc.”, “Standard Chartered Plc” i “Nomura Holdings Inc” izabrali su ovaj njemački grad za sjedište EU, kako bi osigurali stalan pristup jedinstvenom tržištu Unije.

“Goldman Sachs Group Inc.” i “UBS Group AG” teže ka donošenju slične odluke, najavljuju stručnjaci, upoznati sa ovim pitanjem. Sa druge strane “HSBC Holdings Plc” je najveća ne-francuska banka, koja je za sada, za svoj centar, izabrala Pariz, dok je “Barclays Bank Plc” odabrala Dablin.

Nakon Bregzita, London bi mogao da izgubi čak 10.000 radnih mjesta u bankarskom sektoru i 20.000 uloga u sektoru finansijskih usluga, nakon što klijenti budu prenijeli 1,8 milijardi eura finansijskih sredstava iz Velike Britanije.

Implikacije kojima će Bregzit oštetiti Britaniju su suštinske: naime, profesionalne usluge iz oblasti finansija godišnje donose oko 190 milijardi funti ovoj zemlji, što predstavlja 12 odsto britanske ekonomije.

“Dojče banka” i “JPMorgan” najavljuju izmještanje ukupno 8.000 poslova iz Londona u Frankfurt, planira izmještanje 4.000. “UBS” prenosi 1.500 poslova, a “HSBC” i “Goldman Saks” su najavili izmještanje po 1.000 radnih mesta iz Londona u novi finansijski centar Evrope.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *