Naslovne strane dnevnih novina za 9. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

 

Potop na berzi, indeks nikad niži

Glavni berzanski indeks Montenegroberze MNSE10, kojih čine deset najlikvidnijih hartija od vrijednosti, potonuo je juče 1,52 odsto i spusto se na novi istorijski minimum od 776,11 poena. Računanje ovog glavnog indeksa indeks počelo je 1. aprila 2015. kada je njegova vrijednost iznosila 1000 poena.

UTIP nema para da isplati akcije

Predstavnici nesaglasnih akcionara UTIP “Crna Gora”, koji posjeduju 6,99 odsto akcija tog društva, na sastanku sa menadžmentom ovog hotelskog preduzeća nijesu prihvatili predlog da im se vlasnički ulozi u toj kompaniji, vrijedni ukupno 811,2 hiljade eura, isplate u dužem roku od predviđenih 30 dana, i uz obavezu UTIP-a da se novi međusobni ugovori o tim transakcijama zaključe pred notarem, saznaju “Vijesti” iz nekoliko izvora.

CFSSI neće u stečaj

Građevinska kompanija Čelebić, u vlasništvu biznismena Tomislava Čelebića podnijela je Privrednom sudu Crne Gore 27. novembra zahtjev za pokretanje stečajnog postupka nad dužnikom Crnogorski fond za stambenu izgradnju (CFSSI), ali je taj predlog posebnim podneskom u četvrtak povučen. Vijesti saznaju nezvanično da je Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju DOO, kojim direktoru je Danilo Popović, bivši dugogodišnji sindikalni lider u Savezu sindikata, našao način i, u međuvremenu, izmirio obavezu traženu stečajnim zahtjevom…

Dnevne novine

Nastavak podrške lokalnim samoupravama i u 2018.

Ministarstvo ekonomije će i u narednoj godini nastaviti da podržava jedinice lokalne samouprave u izradi novih strateških planova razvoja, rekao je generalni direktor Direktorata za razvoj tog Vladinog resora Miloš Čelanović. On je to saopštio u petak, na sastanku Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona Evropske unije i Crne Gore, koji je održan u Danilovgradu.

U ponedjeljak forum o turizmu u Podgorici

Turistički forum koji organizuje Ambasada Bugarske u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO), biće održan u ponedjeljak u Podgorici. Na otvaranju će govoriti predstavnici organizatora, a biće upriličeni i sastanci predstavnika ministarstava i turističkih kompanija dviju zemalja.

Vaučeri od 50 eura za penzionere

Erste banka je, u saradnji sa kompanijom Mastercard, pokrenula nagradnu igru za penzionere koji koriste njihove platne kartice. U nagradnoj igri “Karticu provučete, nagradu izvučete” mogu učestvovati svi penzioneri rezidenti korisnici kartica Erste Mastercard, koji od 1. decembra do 1. aprila budu trgovali na prodajnim mjestima u zemlji, inostranstvu ili na internetu. Potreban uslov, kako su kazali u banci, je da vrijednost transakcije bude najmanje dva eura.

Dan

Država oštećena, a zaradila 11 miliona

Sva tri optužena u slučaju “Duvanski kombinat (DKP) negirala su krivicu tokom jučerašnjeg šestočasovnog ročišta u Višem sudu. Nakon što je Viši sud potvrdio optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), juče su u okviru glavnog pretresa odbranu iznijeli stečajni upravnik DKP-a Veselin Raičević, bivši direktor Zetagradnje Miloš Stojanović i vlasnik Zetagradnje Blagota Radović. Njima se na teret stavlja da su oštetili državu za 3,4 miliona eura

Italijani dostavili ponudu

Za kvalifikovanog ponuđača na javnom oglasu za pretkvalifikaciju za izgradnju i upravljanje žičarom od Kotora do Cetinja izabrana je firma Impresa picaroti iz Italije, saopšteno je iz Tenderske komisije. Rok za dostavljanje prijava za pretkvalifikaciju je bio do 16. oktobra. Dva dana kasnije tenderska komisija je otpočela sa postupkom otvaranja pretkvalifikacionih koverti podobnih podnosilaca prijava, kontrole, pregleda i vrednovanja dokumentacije koju one sadrže.

Hotel zatvoren, bez posla ostala 34 radnika

Hotel Kvin of Montenegro je zatvoren, a trećina radnika je ostala bez posla. To je epilog procesa koji traje oko godinu, odnosno od kada je vlasnik hotela OTP banka iz Mađarske obavijestila firmu Kvin menadžment, koja je gazdovala bečićkim hotelom od 2014. godine, da raskida ugovor o zakupu.

Pobjeda

Kapitalni budžet ne postoji, ako izuzmeno autoput

Demokratska Crtna Gora saopštila je juče da kapitalni budžet za narednu godinu, praktično ne postoji ako se izuzmu izdaci za autoput. Prijedlogom zakona o budžetu za narednu godinu nijesu predviđene ni investicije ni ulaganja u kapitalne projekte, ako izuzmenmo autoput. Prilikom predstavljanja Prijedloga zakona o budžetu za narednu godinu, premijer Duško Marković najavio je da će on biti razvojni i održiv.

Zaposliće još 43 inspektora za kontrolu prostora

Ministarstvo održivog razvoja i turizma zaposliće još 43 urbanističko građevinska inspektora, saopšteno je Pobjedi iz ovog Vladinog resora koje je nedavno preuzelo 27 ovih inspektora od Uprave za inspekcijske poslove. Primjena novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata zahtjeva i povećanje broja inspektora za urbanizam i građevinarastvo.

Pomoć izradi strateških planova razvoja

Ministarstvo ekonomije će i u narednoj godini nastaviti sa tehničkom podrškomjedinicama lokalnih samouprava u Crnoj Gori u izradi novih strateških planova razvoja, kazao je generalni direktor Direktorata za razvoj Miloš Čelanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *