Projekat “Budi odgovoran”osvojio pobjedničku nagradu na takmičenju European Youth Award 2017 u Austriji

Dodajte komentar

Projekat “Budi odgovoran” koji je nastao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, osvojio je pobjedničku nagradu na takmičenju European Youth Award 2017 u oblasti aktivnog građanskog djelovanja, u Gracu, u Austriji.

European Youth Award (EYA) je evropsko takmičenje koje motiviše mlade ljude, društvene i start-up preduzetnike, da kreiraju nova ICT rješenja koja će imati snažan uticaj na pozitivne promjene u društvu. Takmičenje promoviše inovativna rješenja, koristeći savremene ICT tehnologije, pri čemu se žele dostići ciljevi postavljeni od strane Savjeta Evrope i projekta Evropa 2020 kao i razvojnih programa Ujedinjenih nacija. Godišnji EYA festival, koji se održava u Gracu, jedinstven je događaj koji uvezuje znanje, inovativnost, društveno umrežavanje, inspirativnost i motivaciju mladih ljudi širom Evrope.

Platforma “Budi odgovoran” kreirana je 2013. godine, od strane studenata, saradnika u nastavi i profesora Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici.

Platforma omogućava građanima Crne Gore da ukažu na nepravilnosti sa kojima se susrijeću u svakodnevnom životu, koristeći savremene ICT tehnologije, mobilne aplikacije, veb sajt (www.budiodgovoran.me) kao i call centre. Nepravilnosti koje se mogu prijaviti su iz oblasti sive ekonomije (neizadavanje fiskalnih računa, rad na crno, kršenje potrošačkih prava, nepravilnosti na kupalištima), oštećenja na putevima, nepravilnog parkiranja, ekološke devastacije, ali je poželjno i promovisati pozitivne primjere građanskog djelovanja. Proces prijavljivanja je u potpunosti anoniman i od početka projekta, 2013. godine, ukazano je na preko 15.000 nepravilnosti, sa ukupnim iznosom novčanih kazni preko 2 330 000 eura. Od toga, iznos od preko 833 000 eura je uložen u društveno-korisne svrhe, pri čemu su korisnici aplikacije glasali za projekte za koje su smatrali da je potrebno uložiti novac.

“Veoma je važno poštovati građanska prava u društvima koja žele napredak, kao i omogućiti građanima da aktivno učestvuju u kreiranju odgovornog i transparetnog društva i javnih institucija. Platforma Budi odgovoran omogućava dvosmjernu komunikaciju građana sa institucijama kako bi se riješili problemi sa kojima se susrijeću u svakdnevnom životu. Platforma motiviše građane da odgovorno djeluju kroz ukazivanje na nepravilnosti u društvu i omogućava institucijama da preuzmu odgovornost za rješavanje građanskih problema i potreba. Najbolji način da se riješe problemi društva je upravo čuti glas samog društva i omogućiti svakom pojedincu da bude odgovoran građanin,” navedeno je u izvještaju žirija koji je dodijelio nagradu timu koji je kreirao “Budi odgovoran” platformu.

Na sledećem liknu nalaze se svi pobjednički projekti European Youth Award 2017 –

https://eu-youthaward.org/winning-projects-2017/

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *