Finansijski sistem relativno stabilan

Dodajte komentar

Finansijski sistem u Crnoj Gori je relativno stabilan, dok su prisutni rizici umjerenog intenziteta, ocijenjeno je na jučerašnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.

Na sjednici, kojom je predsjedavao guverner Centralne banke Radoje Žugić, dogovoreno je da se nastavi sa aktivnostima na liječenju ranjivosti realne ekonomije, prvenstveno kroz sužavanje zone sive ekonomije i razmatranje mogućnosti smanjenja stopa doprinosa na zarade i blagog povećanja minimalne zarade.

“U tom pravcu, naglašeno je da je neophodno pripremiti detaljnu analizu i kvantifikaciju uticaja predoženih mjera na ostvarenje javnih prihoda, sa ciljem da se usaglase ciljevi unapređenja konkurentnosti i fiskalne konsolidacije, odnosno da se ne umanje javni prihodi po tom osnovu”, saopšteno je nakon sjednice.

Konstatovano je da je rast ekonomske aktivnosti nastavljen i u trećem kvartalu, kao i da je tokom prvih devet mjeseci ove godine ostvaren rast u sektorima građevinarstva, turizma, saobraćaja, trgovine na malo. Trend rasta prati i strane direktne investicije, čiji je neto priliv, prema preliminarnim podacima, u prvih devet mjeseci iznosio 311,7 miliona eura, što je rast od 10,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Uprkos brojnim pozitivnim trendovima koji karakterišu realni sektor, njegova likvidnost i dalje predstavlja rizik”, ocijenili su članovi Savjeta, ukazujući da su rizici koji proističu iz ekonomske razmjene roba i usluga sa inostranstvom umjereni.

Kada je riječ o bankarskom sektoru, u trećem kvartalu nastavljen je rasta odobrenih kredita i depozita, dok je nivo nekvalitetnih kredita zabilježio pad od 25,9 odsto na godišnjem nivou.

Sjednici su prisustvovali ministar finansija Darko Radunović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović i predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Zoran Đikanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *