Naslovne strane dnevnih novina za 30. novembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

MA dužan da plati 7,4 miliona

Privredni sud Crne Gore usvojio je tužbeni zahtjev Kontrole leta Srbije i Crne Gore (SMATSA DOO Beograd) i presudio da joj je domaća državna aviokompanija Montenegro erlajns dužna da plati 7,4 miliona eura, saznaju Vijesti nezvanično iz izvora bliskih ovom sudu.

Fabrika Duvana biće dogodine

Direktor Novog duvanskog kombinata Gabriele Arveda nije ispunio ni korigovano ovogodišnje obećanje da će proizvodnja cigareta u toj fabrici početi do kraja novembra. Fabrika Novog duvanskog kombinata prema ugovoru potpisanim sa Vladom i Glavnim gradom trebalo je da bude završena još u februaru ove godine, a u aprilu su potpredsjednik Vlade Milutin Simović i predstavnici investitora arapske kompanije BMJ Industries najavili početak proizvodnje cigareta najkasnije u junu.

Poništen tender za ekološku rekonstrukciju prvog bloka TE

Poslije žalbe konzorcijuma firmi Ekonering-Nik Com i žalbe slovenačke firme Esotech na odluku Elektroprivrede o obustavljanju postupka javne nabavke usluga za potrebe izradu idejnog projekta ekološke rekonstrukcije I bloka pljevaljske Termoelektrane, Državna komisija za kontrolu postupka javnih nabavki, po službenoj dužnosti, poništila je ovaj tender.

Dnevne novine

Vlada očekuje najmanje 40 miliona od legalizacije

Od legalizacije divljih objekata u narednoj godini Vlada očekuje najmanje 40 miliona eura, najavio je juče ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović. “Svi pravilnici su napravljeni. Sve što treba je da lokalne uprave motivišu svoje građane da prijave to što je nelegalno napravljeno. Trebalo bi da su do sada pročitali do kraja zakon i shvatili da će im napraviti mnogo veću uslugu ukoliko ih ubijede da to prijave”, kazao je Radulović, dodajući da će krenuti u prvi set rušenja već do kraja ove godine.

Cilj Crne Gore je da bude na globalnoj investicionoj mapi

Crna Gora, iako mala država, ima cilj da se nađe na globalnoj investicionoj mapi kao destinacija atraktivna za ulaganja u sektor energetike, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nikola Vujović.

NTO miri uprave skijališta i Bjanke

Nacionalna turistička organizacija (NTO) organizovaće sjutra sastanak sa upravom Ski centra Kolašin 1450 i hotela Bjanka na kojem će pokušati da riješi novonastale nesuglasice između predstavnika ova dva privredna društva, saznaju Dnevne novine u Ministarstvu turizma i održivog razvoja.

Dan

Građani platili tajkunima 1,76 miliona

Za deset mjeseci građani su vlasnicima mini-hidroelektrana (mHE) isplatili 1,76 miliona eura preko računa za struju, pokazuju podaci Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE). Ukupni prihodi vlasnika mHE, koji imaju status povlašćenih proizvođača, za deset mjeseci je iznosio 2,94 miliona, što znači da se na tržišnu cijenu električne energije odnosi 1,18 miliona eura, a ostatak na podsticaje koje plaćaju građani preko računa za struju.

Kontrolisao Plovidbu, pa došao na mjesto direktora

Manjinski akcionari Barske plovidbe ponovo su tražili od vlasnika tog preduzeća, Vlade i državnih fondova da smijene novog člana odbora direktora kapetana Radojicu Lazarevića, jer smatraju da je njegovim izborom grubo prekršen član 31 broj četiri Zakona o sprečavanju korupcije.

Od boravišne takse 649,4 hiljade eura

U Opštini Bar je do 15. novembra od boravišne takse naplaćeno 649,4 hiljade eura, sedam odsto više nego prošle godine, saopštila je direktorica barske Turističke organizacije (TO) Neda Ivanović.

Pobjeda

Više para za penzije

Budžet Fonda PIO za narednu godinu biće veći 15 miliona eura nego ove godine, kazao je premijer Duško Marković odgovarajući na pitanja Miodraga Radunovića (DPS) u okviru premijerskog sata. Predlog budžeta za narednu godinu od dvije milijarde eura, ocijenio je premijer, predstavlja refleksiju mjera ekonomske politike, usmjerenih na jačanje fiskalne stabilnosti, podršku razvoju i pravedniju raspodjelu socijalnih fondova.

Poskupili industrijski proizvodi za izvoz

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda za izvoz u Crnoj Gori u oktobru su u odnosu na septembar bile u prosjeku više 1,2 odsto, saopštenoje iz Monstata. Izvozne cijene industrijskih proizvoda su u oktobru u odnosu na isti mjesec prošle godine bile više 8,4 odsto navodi se u saopštenju.

Crna Gora hoće na investicionu mapu

Crna Gora, iako mala država, ima cilj da se nađe na globalnoj investicionoj mapi kao destinacija atraktivna za ulaganja u energetiku, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nikola Vujović. On je juče u Ašgabatu u Turkmenistanu učestvovao na sastanku Međunarodne konferencije Energetske povelje, na kojem je naglašena važnost održivog razvoja kroz promociju obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i diverzifikacije energetskih ruta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *