S. Koreja sprovela novu probu interkontinentalne balističke rakete koja doseže do teritorije SAD

Dodajte komentar

Sjeverna Koreja kaže da je uspješno sprovela probu nove vrste interkontinentalne balističke rakete koja može da stigne do cijelog kontinentalnog dijela SAD.

Državna televizija kaže da je Pjongjang postigao svoju misiju da postane nuklearna država. Projekat Hvasong-15 je opisan kao „najjači“ do sada.

Raketa je, nakon uspješnog lansiranja, pala u okean, u regionu koji pripada Japanu, ali je prethodno uzletela više od bilo koje druge rakete sa kojima je Sjeverna Koreja izvodila nuklearne probe.

Test, koji je obavljen nasuprot međunarodnim sankcijama, izazvao je brzu međunarodnu osudu, a Savjet bezbjednosti UN-a je zakazao vanrednu sjednicu.

Sjevernokorejski lider Kim Džong-Un saopštio je da je Sjeverna Koreja “konačno ostvarila veliki istorijski cilj upotpunjavanja svoje nuklearne sile, zbog čega je i gradila raketnu moć”.

Kina je danas izrazila “ozbiljnu zabrinutost” nakon što je Sjeverna Koreja ispalila interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja je sletela u blizini Japana.

Kina se nada da će sve strane postupati oprezno kako bi se sačuvali mir i stabilnost, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *