Da li je Elon Musk tajanstveni Satoši Nakamoto, kreator bitkoina?

Dodajte komentar

Jedna od ključnih misterija Bitkoina, koji je juče dostigao vrijednost od preko 10.000 dolara, je pitanje njegovog tvorca.

Satoši Nakamoto se najčešće navodi kao kreator prvobitne tehnologije koja stoji iza Bitkoina, ali do danas niko nije uspio da otkrije ko je zaista tajanstveni Satoši Nakamoto.

Međutim Sahil Gupta, stažista za softverski inženjer u SpaceX-u, nedavno je objavio post u kojem navodi razloge zbog kojiih vjeruje da se iza identiteta Satošija Nakamotoa krije niko drugi do Elon Mask.

Šta je Guptin dokaz za ovu tvrdnju? Ništa konkretno, ali njegova logika ima smisla. Originalni bitkoin papir je 2008. godine napisao neko ko posjeduje duboko razumijevanje ekonomije i kriptografije, a Gupta tvrdi da pomenute vještine poseduje tvorac Tesle. Pored toga, on podsjeća da je Mask takođe majstor za programski jezik C ++, u kojem je napisan i sam Bitkoin.

“Iskustvo na stranu, Elon je samouki polimat. On je više puta došao na ideje za svoje inovacije, tako što je čitao tematske knjige i zatim primjenjivao stečena znanja. Tako je napravio rakete, izmislio Hiperloop, a lako je mogao biti i osoba koja je kreirala Bitkoin“, navodi Gupta.

On zatim upućuje na Maskov twitter-post iz 2014. godine, kao moguće priznanje o sebi kao tvorcu Bitkoina.

Međutim, najsimpatičniji dio Guptinog argumenta je sljedeći: “Da li bi Elon Mask odabrao pseudonim koji je anagram za ’So, a man took a shit (Satashi Nakamoto)’?Naravno da bi.”

Sa druge strane, Elon Mask ne samo da negira da je misteriozni tvorac Bitkoina, već i tvrdi da je zaboravio gdje je sačuvao svoj primjerak čuvene kriptovalute.

“Nije istina. Prijatelj me poslao dio BTC-a nekoliko godina, ali ne znam gdje je”, rekao je Mask u twit-postu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *