Inflacija u eurozoni i EU blago oslabila

Dodajte komentar

Godišnja stopa inflacije u eurozoni blago je oslabila u oktobru, skliznuvši na 1,4 posto, dok je na području Evropske unije ponovo usporila na 1,7 posto, pokazuju podaci evropske kancelarije za statistiku.

U avgustu i septembru inflacija, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je 1,5 posto na području jedinstvene valute, dok je u oktobru skliznula na 1,4 posto.

U EU je, pak, inflacija u avgustu iznosila 1,7 posto, u septembru je porasla na 1,8 posto, da bi u oktobru ponovno skliznula na 1,7 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Među zemljama članicama, najnižu godišnju inflaciju u oktobru su zabilježili Kipar, 0,4 posto, a potom Irska, Grčka i Finska, po 0,5 posto. Najviša je inflacija zabilježena u Litvaniji, 4,2 posto. Slijede Estonija, sa četiri posto, i Velika Britaniji, s tri posto.

U poređenju sa septembrom, inflacija je u oktobru bila niža u 14 zemalja članica EU, nepromijenjena je ostala u njih pet, a u devet zemalja je porasla.

Na mjesečnom nivou najizrazitiji rast potrošačkih cijena zabilježila je Rumunija, 1,1 posto. Slijede španija, s rastom od 0,6 posto, te Češka i Portugal, po 0,5 posto. Najveći pad cijena na mjesečnom nivou zabilježile su Malta, 0,7 posto, i Kipar, 0,6 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *