Rusija izdala vlastitu kriptovalutu – Kripto Rublju

Dodajte komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin zvanično je izjavio kako će Rusija izdati svoj vlastitu verziju kriptovalute pod nazivom “CryptoRuble”, na sastanku iza zatvorenih vrata u Moskvi, što prenose ruske lokalne vijesti, a kao izvor se navodi ruski ministar komunikacija Nikolaj Nikiforov.

Prema ovim izvorima, donesen je zaključak da će ruska kriptovaluta biti nadzirana od strane vlasti i neće se moći rudariti. CryptoRuble će se moći razmijenjivati za redovnu rusku valutu Rubalj u bilo koje vrijeme, uz to da ako vlasnik ne može potvrditi porijeklo sicanja CryptoRuble-a, biće mu naplačeno 13 posto poreza prilikom konverzije. Isti porez će se primjenjivati na zarađenu dobit u razlici između cijene kupovine i cijene prodaje ove kriptovalute.

“Odgovorno tvrdim da smo pokrenuli CryptoRuble iz jednog jednostavnog razloga: ako ne mi, onda će nakon 2 mjeseca naši susjedi iz Evroazijske ekonomske zajednice (EurAsEC).”

Prihvatanje i odbijanje u isto vrijeme?

Iako ova najava znači da će Rusija i zvanično ući u svijet kriptovaluta, to ni u kom slučaju nije potvrda ili legalizacija Bitcoina ili bilo koje druge decentralizovane kriptovalute. Upravo suprotno, sjetimo se kako je Putin nedavno pozvao na potpunu zabranu svih kriptovaluta unutar Rusije.

Ova izjava Putina je očito kontradiktorna naspram svojih bližih saradnika i ministara iz vlade, koji su u zadnje vrijeme davali pozitivne izjave za dolazak kriptovaluta na rusko tržište, ali samo u skladu sa propisima. Sada, s izdavanjem CryptoRuble, ova kontradiktornost postaje mnogo jasnija.

Izvor: pcchip.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *