Akcija Rudnika vrijedi 6,2 eura

Dodajte komentar

Knjigovodstvena vrijednost akcije Rudnika uglja na 31. decembar 2016. je iznosila 5,5 eura, što je potvrdio i nezavisni revizor. Naše očekivanje je da će na kraju 2017. godine poslovna dobit iznositi oko 4 miliona, što će rezultirati da je knjigovodstvena vrijednost po akciji akcija oko 6,2 eura”, saopštio je u intervjuu “Vijestima” izvršni direktor Rudnika uglja Slavoljub Popadić.

On je kazao da je to knjigovodstvena vrijednost, a da će procijenjena zavisiti od biznis pretpostavki koje će EPCG usuglasiti sa procjenjivačem. Podsjetio je da je kompanija u posljednje četiri godine posluje pozitivno, da ima jasne projekcije daljeg poslovanja, pa nema razloga da procijenjena vrijednost bude ispod knjigovodstvene.

U toku je proqena vrijednosti akcija Rudnika, nakon što su Aco Đukanović i italijanska A2A dali ponudu državnoj EPCG da otkupi njihove udjele od 11,8 i 39,5 odsto. Tražili su 6,5 eura po akciji, a sadašnja na beizi je 4,5 eura.

Šta mislite zbog čega kasni procjena akcija koju radi revizor Deloitte?

Pitanje kašnjenja izrade studije opravdanosti ulaganja i procjene Rudnika je svakako pitanje za EPCG, ali iz moje perspektive dva su ključna razloga kašnjenja. Prvi je nezgodan tajming, tj. početak procjene u periodu godišnjih odmora, a drugi je pretjerano kratak rok za izradu studije. Rudnik je prilično kompleksna kompanija i u procjeni su pored finansijskih angažovani i rudarski i geološki eksperti koji su boravili u Pljevljima i pravili procjene naših razvojnih planova, investicija, troškova otkrivke, rekultivacije i slično. Pravovremeno smo odgovorio na sve zahtjeve procjenitelja.

Kakva su Vaša očekivanja do kraja godine: hoće li RUP biti preuzet od EPCG ili će biti posebno društvo sa TE Pljevlja u vlasništvu EPCG?

Zasada smo u očekivanju ponude koju EPCG planira da pošalje akcionarima Rudnika. Kada ponuda bude obznanjena, i kada se alccionari odrede prema njoj, bićemo u situaciji da imamo bolju predikciju daljih dešavanja.

I ranije studije su ukazivale da bi ove dvije kompanije trebalo da budu jedna tehnološka cjelina zbog budućeg poslovanja obje kompanije na slobodnom tržištu i bolje konkurentnosti pljevaljskog energetskog kompleksa. U svakom slučaju kakav će biti dalji razvoj i dinamika prije svega zavisi od planova EPCG, ali i generalno od strategije razvoja energetskog sektora.

Šta pokazuju konačni prošlogodišnji rezultati o poslovanju Rudnika, i kada će biti objelodanjen?

Prošla 2016. je pokazala poslovnu žilavost Rudnika i sposobnost da se brzo prilagodi nepredviđenim okolnostima. Naime, i pored neplanirano dugih zastoja TE Pljevlja i višemilionskih gubitaka prihoda po tom osnovu, RUP je uz dodatni napor i uštede u svim segmentima, završio poslovnu godinu sa dobiti od 3,7 miliona eura. Skupština akcionara je zakazana za 4.10.2017. i očekujemo da će akcionari prihvatiti rezultate poslovanja i izvještaj nezavisnog revizora.

Imate li procjenu sa kakvim rezultatom bi mogla biti završena 2017?

Očekujemo da će ovo biti dobra poslovna godina za Rudnik. Kalkulacije pokazuju, da će poslovna dobit na kraju trećeg kvartala biti oko tri miliona eura. Ono što nas posebno raduje je povećanje prodaje na tržištu široke potrošnje. Ova godina će u tom segmentu biti rekordna u posljednjih 10 godina. Tri puta smo povećali izvoz u zadnje tri godine i ove očekujemo oko pet miliona eura prihoda sa tržišta izvan Crne Gore. Očekivana dobit na kraju godine će biti oko četiri miliona eura.
Proizvodnje TE za osam mjeseci veća od vrijednosti Rudnika

 

(Cijeli tekst u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *