Vodeće američke kompanije kontrolišu gotovo bilion dolara duga države

Dodajte komentar

Američke kompanije, među kojima su: “Apple”, “Microsoft”, “Google”, “Ford” i “Coca-Cola”, drže gotovo bilion dolara duga države, ostalih preduzeća i gradova, pokazuju podaci američke Komisije za berze i hartije od vrijednosti, piše “Financial Times”.

Tolika količina finansijske imovine čini ih većim i značajnijim investitorima na globalnom tržištu obveznica od mnogih dobro poznatih investicionih fondova, poput “Invesca”, “Franklin Templeton”-a ili “AllianceBernstein”-a. Analiza pokazuje da je 30 kompanija uložilo 800 milijardi dolara u državne, korporativne i municipalne obveznice, ali i vrijednosne papire vezane na hipoteke. Te kompanije tako imaju veliku moć na tržištu duga i kredita. “Oni su svoji vlastiti fond menadžeri”, izjavio je Ramaswamy Variankaval, direktor savetničke grupe za korporativno finansiranje u banci “JPMorgan”.

Kompanija “Apple” ima čak sopstveno odjeljenje, koje upravlja finansijskim investicijama. Međutim, dio kompanija upravljanje kapitalom, ipak, prepušta finansijskim profesionalcima. Od navedenih 800 milijardi dolara, polovina je uložena u korporativne obveznice. Razlozi zašto kompanije toliko novca ulažu u obveznice su: velike zalihe gotovine, koje su tokom godina nagomilale u inostranstvu i izuzetno niske kamatne stope. Naime, kako bi izbjegle oporezivanje dobiti, američke kompanije u inostranstvu drže više od dva biliona dolara.

To je 50 odsto više nego pre deset godina i dvostruko više nego na prelazu iz 20. u 21. vijek, pokazuju podaci američke centralne banke. Navedenih 30 kompanija drži 1,2 biliona dolara u gotovini, novčanim ekvivalentima, likvidnim vrijednosnm papirima i investicijama, pokazuje analiza. S druge strane, zbog toga što su kamatne stope gotovo na nuli, velikim kompanijama ne isplati se da drže novac na računu ili u novčanim fondovima, što je prije bilo uobičajeno.

Traže se profitabilnije investicije, poput obveznica preduzeća. Međutim, ulazak kompanija sa velikom gotovinom na tržište obveznica dodatno je povećalo potražnju, što dovodi do daljeg pada prinosa na američki korporativni dug. Prinos na korporativne obveznice s visokim rejtingom ove godine spustio se na 3,1 odsto, što je najniže od predsjedničkih izbora u novembru prošle godine.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *