Pad bruto spoljnjeg duga Hrvatske 18. mjesec zaredom

Dodajte komentar

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni bruto spoljašnji dug Hrvatske na kraju maja iznosio je 41,1 milijardu EUR, što je za 6,3% manje nego godinu dana ranije, te već 18. mjesec da bruto spoljašnji dug bilježi smanjenje, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

U odnosu na april, bruto inostrani dug smanjen je za 867 miliona ili za 2,1%, što je, po ocjeni analitičara RBA, dominanto posljedica izmirivanja obaveza centralne banke na stavci kratkoročnih kredita te obaveza opšte države. Kako ističu, zbog toga su obaveze opšte države prema inostranim povjeriocima smanjene na mjesečnom nivou za 184 miliona EUR ili 1,3%, na 14,1 milijardu EUR.

“S obzirom da su ostali domaći sektori nastavili s procesom razduživanja prema inostranstvu, dok se snažno razduživanje kreditnih institucija zaustavilo pred sam kraj 2016, udio bruto duga opšte države u ukupnom bruto inostranom dugu RH zadržava se iznad 30% – iznosi 34,2%”, navode iz RBA.

Promatrajući u odnosu na kraj 2016. ukupan bruto inostrani dug RH niži je za 572 miliona EUR ili za 1,4%.

“Nastavak sličnih trendova očekujemo i idućih mjeseci, pa bi se uz očekivani rast privrede i udio bruto inostranog duga u BDP-u trebalo da smanji ispod 87%, odražavajući smanjenje spoljnje ranjivosti Hrvatske”, kažu u RBA.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *