Pregled štampe za 28. avgust: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Banke u krizi će preuzimati CBCG

Centralna banka (CBCG) pripremila je nova zakonska rješenja o poslovanju banaka koja će joj omogući da prema banci preduzme set mjera kako bi otklonila uzroke pogoršanja finansijske stabilnosti banke prije nego ona dođe do situacije u kojoj ne postoji rješenje problema, osim stečaja ili likvidacije.

Euro narastao na vrijednost sa početka 2015. godine

Euro je protekle sedmice na svjetskim valutnim tržištima snažno ojačao u odnosu na dolar, pa je njegov kurs dostigao najvišu vrijednost od januara 2015. godine. Cijena eura prema američkoj valuti skočila je 1,3 odsto na 1,1920 USD, a u jednom trenutku u petak dostigla je 1,1940 USD, najvišu vrijednost od januara 2015.

Izmijenili 500 propisa o bezbjednosti hrane

Primjena novih EU pravila za malu zemlju kakva je Crna Gora najveći je izazov u pregovorima u poglavlju 12 Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitama politika, rekla je Vijestima” šefica radne grupe za ovo poglavlje Zorka Prljević.

Dnevne novine

Konferencija o nacionalnom brendiranju u septembru

Konferencija o nacionalnom brendiranju, koju organizuje Ministarstvo ekonomije u saradnji sa njemačkom fondacijomHansZajdel, biće održana od 19. do 21. septembra u Kolašinu.

Udružuju pomorske firme Crne Gore i Italije

Privredne komore Crne Gore i Trsta i Pomorsko-tehnološki klaster regije Friuli Venezia Giulia realizuju projekat “Saradnja Crne Gore i Italije na osnivanju pomorskog klastera’, u cilju uspostavljanja intenzivne saradnje u oblasti udruživanja preduzeća u pomorskoj industriji.

Opredijelili 380.000€ za ulaganje u Solanu

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) opredijelilo je oko 380.000 eura, po različitim osnovama, za realizaciju aktivnosti na prostoru ulcinjske Solane “Bajo Sekulić”

Dan

Uvećana za 23 odsto

Industrijska proizvodnja u julu je porasla 23 odsto u odnosu na jun, pokazuju podaci Monstata.

Za prosječnu platu dobijamo najmanje struje

Od zemalja bivše Jugoslavije, cijene električne energije u Crnoj Gori niže su samo od cijena u Hrvatskoj i Sloveniji, dok se za prosječnu platu jedino u Makedoniji može dobiti manje kilovat-sati (kVh) nego u Crnoj Gori. To pokazuju podaci Regulatorne agencije za energetiku (RAE), koja je u izvještaju o radu za 2016. godinu upoređivala cijene struje u CG sa cijenama u evropskim zemljama.

Predstavili proizvode

Predstavnici Crne Gore učestvovali su na 55. međunarodnom sajmu poljoprivrede i hrane AGRA koji se održao u Sloveniji tokom vikenda. Iz Ministarstva poljoprivrede su saopštili da je predstavljanje crnogorskih proizvođača prilika za osvajanje EU i širih tržišta.

Pobjeda

Barani će plaćati manji porez na stanove

Vlada je nedavno donijela Uredbu o dopuni Uredbe o bližim kriterijumima i metodolgiji za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti. Tim Vladinim dokumentom propisano je da opština može poresku osnovicu utvrditi na osnovu prosječne tržišne cijene metra kvadratnog nepokretnosti za tri godine koje prethode godini za koju se porez utvrđuje, a koje objavljuje Monstat Zavod za statistiku. Time je ispunjen zahtjev opštine Bar i omogućeno da se smanji osnovica za određivanje poreza na stanove u ovoj opštini i da samim tim Barani plaćaju manji porez.

Industrijska proizvodnja porasla 23 odsto

Industrijska proizvodnja u Crnoj Gori u julu je porasla 23 odsto u odnosu najun, pokazuju podaci Monstata.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *