Projekt SEE Link: Saradnja sa Atinskom berzom, priključuje se i SASE

Dodajte komentar

SEE LINK će sarađivati ​​s Atinskom berzom za izvršenje prekograničnih transakcija u zemljama jugoistočne Evrope.

Posebna saradnja omogućiće članicama berzi koje učestvuju u platformi SEE Link da izvrše transakcije na tržištu berze u Atini.

SEE Link je postao operativan krajem marta 2016. uz podršku EBRD-a (Evropska banka za obnovu i razvoj) i predstavlja napor za saradnju među berzama jugoistočne Evrope. Ovoj inicijativi pridružile su se berze Sofije, Zagreba, Beograda, Banja Luke, Ljubljane i Skoplja, dok je u toku pristupanje Sarajevske berze.

Glavni cilj je širenje investicionih alternativa investitorima zemalja učesnica kroz prekogranične transakcije, dok će istovremeno tržišta koja učestvuju u tom procesu moći da privuku likvidnost iz drugih zemalja regije na efikasniji način.

Prema planu, implementacija će početi direktno s ciljem da navedene usluge budu dostupne u prvom tromjesečju 2018. godine.

Ukupno 32 investiciona društva (brokerske kuće) imaju licencu za trgovinu putem SEE Linka. Osim toga, članovi Banjalučke berze trenutno su u procesu dobijanja članstva za trgovanje putem SEE Linka. Sistem ima za cilj povećati likvidnost i poboljšati pristup investitorima i lokalnim brokerima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *