Amerika podigla optužnicu protiv dvije bivše menadžerke Societe Generale optužene za manipulaciju Liborom

Dodajte komentar

Američko ministarstvo pravosuđa izvijestilo je o podizanju optužnice protiv dvije bivše menadžerke francuske banke Societe Generale zbog sumnje da su manipulisale referentnim kamatnim stopama LIBOR.

Između 2010. i 2011. godine francuske državljanke Danielle Sindzingre i Muriel Bescond navodno su koristile pozicije u kancelariji banke u Parizu kako bi dostavljale netačne informacije za proračun takozvane ponudbene kamatne stope za međubankovne pozajmice na londonskom tržištu (LIBOR) za dolarske transakcije, navodi se u saopštenju ministarstva, objavljenom u četvrtak.

Dvije bankarke su optužene za dostavljanje lažnih izvještaja vezano za tržišne informacije o određenoj robi i za udruživanje radi slanja takvih izvještaja. Optužba je podnesena pred saveznim sudom u Brooklynu u saveznoj državi New York.

“Tvrdnje u današnjoj optužnici upućuju na zaključak o kompletnom i potpunom nepoštivanju integriteta finansijskih tržišta i nevinih potrošača i običnih ljudi čije lične finansije zavise od kamatnih stopa uključenim u otplatu raznih kredita”, istakao je u saoptenju zamjenik direktora odjela ministarstva za kriminal Kenneth Blanco.

Navodne su manipulacije rezultirale štetom na finansijskim tržištima čiji ukupni iznos premašuje 170 miliona dolara a odnosi se na transakcije bazirane na namještenim kamatnim stopama, navodi se u saopštenju ministarstva.

Tužitelji tvrde da su Sindzigre i Bescon naložile podređenim službenicima da dostavljaju vještački niske vrijednosti za dnevni proračun LIBOR-a, koji se bazira na izvještajima više banaka.

To je posredovalo lažan utisak da se banka zadužuje po povoljnijim kamatama a te su netačne informacije u niz slučajeva uticale na dnevni prozračun LIBOR-a, “posebno utičući na terminske ugovore u eurodolarima na Čikaškoj berzi”, dodaje se u saopštenju američkog ministarstva.

Proteklih su godina američki funkcioneri agresivno krivično gonili manipulaciju LIBOR-om, izvlačeći iz globalnih finansijskih institucija milijarde dolara na ime kazni i vansudskih nagodbi.

Tako je američki sud odrezao podružnici Deutsche Banka novčanu kaznu od 150 miliona dolara u sklopu globalne nagodbe s vlastima u Washingtonu, Londonu i u američkoj saveznoj državi New York u sporu oko namještanja LIBOR-a, ‘teškom’ ukupno 2,5 milijardi dolara.

Britanske vlasti kazale su prošlog mjeseca da očekuju da će LIBOR biti postupno ukinut do 2021. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *